Projektet Nemo vann första pris i Helsinki Challenge, fyra Yleanställda med i projektet
Den vetenskapsbaserade idétävlingen Helsinki Challenge har avgjorts. Vinnaren Nemo - Natural Emotionality in Digital Interaction utvecklar nya sätt att digitalisera och förmedla känslor på webben.
Teamet bakom Nemo har som mål är att skapa små tilläggsdelar som beaktar känslor på plattformar för digital interaktion.
I Nemo-teamet ingår fyra Yleanställda: utvecklingschef Arto Markku, chef Johan Sundström, programvaruplanerare Wesa Aapro och producent Kaisa Järnefelt. Forskare Katri Saarikivi var projektledare och i teamet ingick dessutom Vesa Putkinen, Tommi Makkonen, Mari Tervaniemi, Valtteri Wikström, Ano Sirppiniemi, Turo Pekari, Kosti Rytkönen och Silja Martikainen.
Enligt idétävlingen Helsinki Challenges internationella jury är Nemos idé unik, kreativ och lösningsinriktad.
Projektet Biodiversity Now kom på andra plats. Teamet har för avsikt att utveckla en livsmiljö- eller habitatbank i Finland. Idén är att kompensera för ingrepp i naturen, genom att förhindra att helhetsbiodiversiteten minskar. Om t.ex. ett företag minskar naturens biodiversitet med ett byggnadsprojekt skall det kunna förbättra naturens diversitet någon annanstans.
Nemo får 250 000 i prispengar och Biodiversity Now 125 000. Pengarna ska användas till att förverkliga tävlingsidén.
Empati på webben
Nemo utvecklar sätt att digitalisera känslor på webben. Det innebär att man i diskussioner på webben till exempel kan se eller till och med uppleva samtalspartners känslotillstånd på ett nytt sätt. Det motsvarar det som vi upplever vid naturlig växelverkan. Teamets mål är att sammanställa en öppen källkod för förmedling av känslor som kan användas för att utveckla nya empatiska applikationer.
I ett pressmeddelande från Helsingfors universitet berättar projektledaren Katri Saarikivi att teamet kommer att ta reda på hur lek i digitala miljöer påverkar utvecklingen av emotionella färdigheter hos barn.
“Vi vill skapa ett mobbningsfritt internet”, säger Saarikivi.
Tävlingen Helsinki Challenge startade i fjol. 144 team anmälde sig till tävlingen i oktober 2014 och i december valde juryn ut 20 team vidare till semifinal.
Helsingfors universitet vill med tävlingen öka samarbetet med andra aktörer. Målet var att tillsammans hitta byggstenar för välfärden och lösningar på globala problem.
I tävlingsjuryn ingick kansler Thomas Wilhelmsson (ordförande), vice rektor Sally Mapstone, Oxfords universitet; professor Pasi Sahlberg, Harvards universitet; direktör Ulrich Weinberg, Hasso-Plattner Institute School of Design Thinking och överombudsman Mikko Kosonen, Sitra.
Tävlingen utmärker universitetets 375-årsjubileum. Följande Helsinki Challenge-tävling går av stapeln 2017 under jubileumsåret Finland 100.
Se också Nemos presentationsvideo
Läs Helsingfors universitet: Helsinki Challenge-första pris till Nemo och ett empatiskt internet