Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Niskanen missade chansen i Holmenkollen igen – Norge tog hem trippelseger framför vilt jublande hemmapublik

Från 2022
Uppdaterad 06.03.2022 19:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
Trippelseger till Norge i Holmenkollen – Niskanen fick nöja sig med en fjärde plats i legendariska femmilen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Iivo Niskanen lyckades inte fullända sin säsong med att uppnå ännu ett huvudmål för året. Niskanen hängde länge med i tätstriden på femmilen i Holmenkollen, men fick se en klar norsk tättrio rymma på den sista slingan.

Iivo Niskanen var – inte minst efter framgångarna i synnerhet på de klassiska distanserna den här säsongen – förhandsfavorit inför den anrika tävlingen i Norge. Fyra gånger har det i år tävlats på 15 kilometer med klassisk stil och intervallstart, fyra gånger har Niskanen vunnit.

I Holmenkollen är det masstart som gäller, något som Niskanen redan förra veckan förkunnade att gör det extra utmanande att äntligen lyckas vinna ett av säsongens huvudmål, och "en av de finaste femmilerna".

Sedan han första gången ställde upp på femmilen 2014 har han bara fått stå på pallen en gång i Holmenkollen då han var tvåa år 2017. De facto har tävlingen flera gånger resulterat i besvikelser för "kungen av klassiskt"

Det gjorde det den här gången också.

– Man kan säkert fråga sig om det var taktiskt smart att ösa på i den stora backen varje varv. Målet var att tunna ut fältet, men så blev det ändå passivt efter varje ryck och alla samlades igen. Jag hade kanske kunnat spara lite mer men åkningen kändes bra och planen fungerade. Jag kunde bara inte genomföra den, kommenterade en besviken Niskanen till Yle efter loppet.

Nyenget ny vinnare i Holmenkollen

Niskanen som länge höll i taktpinnen i början fick fältet att spricka i två grupper efter 13,3 kilometer. Länge hölls den ledande gruppen samlad, men efterhand föll klunga efter klunga bort. Sedan var det åtta åkare om budet, och till slut bara fem.

Niskanen hängde med då Didrik Tønseth, Martin Løwstrøm Nyenget och Sjur Røthe skruvade upp farten med dryga fem kilometer kvar. Det trots att finländaren redan vid 40 kilometer såg lite sliten ut och blickade ner på sina skidor.

Även den unga succésvensken William Poromaa som knep karriärens första pallplats för en vecka sedan var med i tätstriden till den sista slingan.

Under de tre sista kilometrarna blev det ändå klart vilka åkare som hade mest krafter kvar. Norrmännen fick upp en lucka till Niskanen och Poromaa då de fem åkarna kom in mot stadion.

På upploppet var det sedan Nyenget som vann spurtstriden mot Sjur Røthe. Didrik Tønseth kom i mål som trea.

Niskanen var i mål som fyra före Poromaa.

Speciell tävling, och seger, för känslosam Nyenget

Martin Löwström Nyenget jublar då han går över mållinjen som vinnare på femmilen i Holmenkollen.
Bildtext Nyenget knep sin första seger i Holmenkollen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

För Nyenget var segern väldigt speciell, och då han korsade mållinjen pekade han upp i himmelen. Jag miste min pappa för två veckor sedan, berättar åkaren för norska VG.

– Jag märkte att han följde mig i dag. Det har varit tufft, men också lite fint. Jag kände i dag att jag har en mental styrka jag inte har känt tidigare. I dag körde jag femmilen utan att bli sliten, säger Nytinget vars pappas begravning var så sent som på fredag.

– Han betydde allt för mig, säger han till tidningen.

"Säsongens sämsta tävling, och jag slutade fyra"

Med dryga tio kilometer kvar av loppet lade sig Niskanen sist i tätgruppen som i det skedet bestod av åtta åkare. Det var en del av taktiken och inte trötthet säger Niskanen.

– Jag hade gjort ett rätt hårt ryck efter skidbytet och fick spela lite tröttare än vad jag var för att få någon annan att dra. Och det fungerade. Men sedan började musklerna krampa. Jag var redan rätt säker på att det här går vägen men så kunde jag ändå inte avsluta så som jag hade hoppats.

Niskanens placeringar på femmilen i Holmenkollen:

2014, klassiskt: 4

2016, klassiskt: 12

2017, klassiskt: 2

2018, fristil: 24

2019, klassiskt: 32

2020, klassiskt: 16

2022, klassiskt: 4

Iivo Niskanen ligger nu trea i sammandraget för totalcupen, och leder distanscupen då en världscuphelg återstår i Falun.

– Det var något jag tänkte på och därför tog jag de där spurtpoängen. Med tanke på hur många tävlingar jag missat är jag nöjd. Och även om jag inte fick det jag var ute efter här … det var säsongens sämsta tävling av mig, och jag slutade fyra. Nog måste man väl vara nöjd ändå, säger Niskanen som plockade fulla bonuspoäng från alla förutom den sista vid 44,5 kilometer där han tog åtta bonuspoäng.

Remi Lindholm avbröt debuten i Holmenkollen

Perttu Hyvärinen var i mål som näst bästa finländare på en 19:e plats. Ville Ahonen var 22:a man över mållinjen.

Remi Lindholm fick inte åka femmilen i OS, där distansen byttes ut till en knapp tremil på grund av vädret.

Nu fick han chansen, men bröt redan efter en tredjedel.

Remi Lindholm gjorde alltså precis som både Perttu Hyvärinen och Ristomatti Hakola i sina debuter i Holmenkollen.

Senare under loppet berättades det att Lindholm hade problem med ryggen och att det var orsaken till att han avbröt.

Hakola har inte ställt upp på femmilen sedan den gången år 2015, men i dag tog han sig i mål. Hakola slutade på en 28:e plats.

Texten uppdaterad 19.30 med kommentar av Nyenget.

Diskussion om artikeln