Korsholms skolcampus behandlas ikväll: "Det största byggprojekt vi någonsin har planerat"
På tisdag hoppas Korsholms styrelse kunna besluta om det nya skolcampuset i Smedsby. Campuset planeras över språkgränserna med cirka 1500 barn på samma backe.
Förskola, årskurs 1 till 9 av de svenska och finska skolorna, skolhälsovården, ungdomsgård och musikinstitutet ska alla förenas i projektet med det nya bildningscampuset. Ett projekt som i dag räknas kosta kring 35 miljoner euro.
– Det är det största byggprojektet vi någonsin har planerat för i Korsholms kommun, säger styrelseordförande Carola Lithén.
Lithén ser fram emot att arbeta för ett lärområde där finska och svenska elever kan samsas och träffas.
– Flexibiliteten, tryggheten och naturliga språkmöten, det är tre viktiga ledord för mig inför det här stora bygget.
Mångårigt projekt
Bildningscampuset har varit i planering sedan år 2016. För drygt tre veckor sedan skulle styrelsen ta ett beslut om projektet, men ärendet återremitterades.
Orsaken är enligt Lithén att nyinvalda ledamöter behövde mer information och tid för att fördjupa sig före ett beslut kunde tas.
– Eftersom vi haft ett kommunalval och val av nya politiker på en stor del av posterna i Korsholm, så var det många som upplevde att de inte vet någonting om vad det här handlar om.
Nya förslag
Under förra mötet kom det även upp nya förslag som styrelsen ville beakta.
– Man har försökt minska och se över antalet kvadratmeter. För eftersom det är ett stort projekt betyder det att kostnaderna fort också ökar för att du bygger fler kvadratmeter, säger Lithén.
Lithén påpekar att man lyssnar till eleverna som sagt att de inte vill ha långa och trånga korridorer som kan skapa otrevliga situationer.
– Vi vill ha ljusa och öppna korridorer och ytor. Eller egentligen försöker vi minimera korridorerna helt och hållet och istället ha träffpunkter, säger Lithén.
– Vi försöker bjuda in till fler möjligheter att ha den här samvaron på rasterna. Att man kan umgås och hitta kompisar, och kanske också många kompisar över språkgränsen. Jag är så förtjust i den där tanken att vi ska kunna erbjuda det.
"Utmanande utan förhandsplanering"
Lena Gammelgård är nyinvald i styrelsen och ny i styrgruppen för bildningscampuset. Enligt henne var det för mycket ny information och för många ändringar för att ett beslut om campuset kunde tas under förra mötet.
Gammelgård påpekar att styrgruppen fick de nya planerna i november och att det är kort tid för att kunna sätta sig in i det. Hon anser att det inte har gjorts någon förhandsplanering, utan uppdraget har gått direkt till huvudplanering.
– Det som vi har att hålla oss till är det här textdokumentet med målsättningar som ju är tolkningsbart. Och eftersom det inte har blivit gjort någon förhandsplanering har planeringskonceptet inte blivit förankrat i några politiska organ hittills. Det hamnar på styrgruppen att ta ansvar för hela den här planeringen, säger Gammelgård.
Enligt Gammelgård avviker man från det normala genom att gå direkt till huvudplaneringen.
– Så alla besluten som skulle ha fattats i förhandsplaneringen fattar vi nu vartefter. Och det hänger mycket förstås på styrgruppen. Vilket är ett jättestort ansvar av några få politiker där då stora massan inte alls är införstådda eller kan påverka. Det känns inte bra för min del i alla fall.
Men om jag förstod rätt har det här projektet varit i planering sedan 2016. Kunde man inte då anta att grunden som är gjord av de andra styrgrupperna är tillräckligt bra för att påbörja det här projektet?
– Så kan man kanske tänka. Men nu måste man tänka att det är är ett helt nytt koncept. Vi planerar en byggnad som ska samanvändas av tre skolor, två språkgrupper och två stadier. Någon sådan planering har aldrig gjorts tidigare inom kommunen.
Nya utrymmen behövs
Jane Trygg-Kaipiainen är medlem i styrgruppen för Smedsby bildningscampus. Hon anser att man borde få igenom beslutet så snabbt som möjligt eftersom eleverna verkligen behöver det.
– Jag är nöjd med de planer som vi har men jag är lite besviken på att det blev förhinder, att vi inte kunde skrida framåt. Eftersom jag vet att de här nya utrymmena riktigt behövs.
Jag måste lita på att det blir ett beslut, annars råkar våra elever i kläm.
Jane Trygg-Kaipiainen
I Keskuskoulu gamla utrymmen kan man inte vistas på grund av den dåliga inomhusluften. En del elever har därför haft undervisning i evakueringsbaracker i flera år.
– De där utrymmena är jättebra som evakueringsutrymmen men de är inte bra för en vanlig skolgång och en vanlig undervisning med allt det innebär nuförtiden.
– Jag måste lita på att det blir ett beslut. Annars råkar våra elever i kläm.
På tisdag kväll tar kommunstyrelsen ett beslut om projektets framskridande.