Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åboland är redo för flyktingvåg: "Vi har uppdaterat beredskapsplanerna och lärt oss mycket sedan 2015"

Från 2022
Ukrainska Den kramar om sin syster Oleena som flytt kriget i Ukraina.
Bildtext Många flyktingar som flytt kriget i Ukraina har tagit sig in i Europa via Polen. Hit är också en busstransport från Pargas på väg för att hämta hem flyktingar.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Över en miljon människor har hittills flytt kriget i Ukraina och antalet väntas växa. Frivilliga har ställt upp och öppnat sina hem och i de åboländska kommunerna har det gjorts förberedelser.

– I fredags möttes vi med stadens tjänstemän och gick igenom beredskapsplanen, säger social- och hälsovårdschef Miia Lindström vid Pargas stad. Vi har gått igenom vad som konkret hör till stadens ansvar då flyktingar anländer.

Enligt Lindström hör de människor som nu flyr kriget i Ukraina till Migrationsverket och kan via dem få hälsovård och annat stöd.

en leende miia lindström
Bildtext Social- och hälsovårdschef Miia Lindström har fullt förtroende för att Pargas kan hjälpa de som behöver hjälp.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

– Här lokalt kan det bli aktuellt att coronavaccinera dem som kommer eftersom vi vet att Ukraina har en lägre vaccintäckning än vi har här i Finland, säger Lindström. Sedan har vi också se över vilka möjligheter det finns att arrangera småbarnspedagogik och skola.

I Pargas har frivilliga valt att skapa hjälpgrupper på sociala medier och samlar in förnödenheter till Ukraina. Många har också meddelat att de kan erbjuda husrum åt ukrainare på flykt. Också busstransporter ner till den polska gränsen har frivilliga arrangerat och de första flyktingarna väntas nå Pargas på söndagskväll och i början på nästa vecka.

– Det är fint att invånarna vill hjälpa och vi samarbetar naturligtvis med dem för det är viktigt att vi kan ge stöd och omsorg åt de familjer och personer som nu behöver hjälp, säger Lindström. Vi har lärt oss en hel del sedan flyktingvågen 2015 och har ett bra nätverk av experter som kan jobba med den här sortens frågor vid staden och på orten.

Kimitoön blixtanställde flyktingkoordinator

På Kimitoön gick man också igenom kommunens beredskapsplaner på fredagen och känner att man nu är beredd att ta emot flyktingar.

– Vi är en liten och vig organisation som snabbt kan lägga om då det finns behov, säger kommundirektör Erika Strandberg i Kimitoöns kommun. Vi har sett över vilka praktiska arrangemang som kan krävas då flyktingar anländer.

Strandberg säger att Kimitoön har beredskap att stödja de familjer som kommer till orten med allt vad det krävs. Kommunen beslöt dessutom att blixtanställa en flyktingkoordinator på fredagen.

Erika Strandberg i grå tröja lutandes mot ett bord.
Bildtext Kommundirektör Erika Strandberg ser att kommunen har goda möjligheter att hjälpa flyktingar från Ukraina.
Bild: Hanna Holmberg

Kimitobon Sina-Tuulia Numminen inleder sitt arbete redan på måndag skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Finland befinner sig i en oerhört viktig position i arbetet med att hjälpa de flyktingar som snart anländer, säger Numminen. I det här skedet gäller det att agera snabbt eftersom de som flyr kriget i Ukraina inte hinner vänta.

Migrationsverket har närmat sig kommunerna

Både Pargas och Kimitoön har fått en förfrågan från Migrationsverket om att utreda vilka möjligheter det finns för nödboende. Därför utreds det nu vilka fastigheter som snabbt kunde tas i bruk för inkvartering av flyktingar.

– Det här är ett arbete som ska göras så snabbt som möjligt inom de närmaste dagarna, säger Lindström.