Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Suveräna Matti Suur-Hamari vann guld i paralympiska spelen – rörd till tårar efter segern: "Det har varit tunga år"

Från 2022
Programmet är inte längre tillgängligt
Matti Suur-Hamari tar guld i de paralympiska spelen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Matti Suur-Hamari pallade för trycket. Den 35-åriga finländaren vann samtliga åk i snowboardcross och korades till paralympisk mästare.

Suur-Hamari försvarade därmed sin titel i LL2-klassen från spelen i Pyeongchang 2018. Han har också vunnit tre VM-guld. Den senaste VM-titeln knep han i Lillehammer tidigare i år.

Han var märkbart rörd efter finalens målgång. Guldmedaljerna i år var de första sedan hans personliga tränare Mikko Wendelin dog plötsligt 2019.

– Ni ser säkert på mitt ansikte hur mycket detta betyder. De två senaste åren har varit knepiga och vi har gjort ... Förlåt, säger Suur-Hamari och brister ut i gråt i Yles intervju.

Delad glädje – dubbel glädje

Mitt under intervjun blir Suur-Hamari omfamnad av australiern Ben Tudhope som tog brons. De två är lagkamrater i Team Unicorn och Tudhope är full av beundran för finländaren.

– Vilken idrottare! Den här mannen är den bästa genom tiderna i vår sport. Ingen har någonsin besegrat honom, säger Tudhope.

Den erfarna Suur-Hamari förlorade sitt vänstra ben i samband med en motorcykelolycka 2009. Han gjorde sina första världscuplopp i snowboardcross säsongen 2013/14.

– Mina två paralympicsguld skiljer sig mycket från varandra. Det första tog jag som avslutning på en lång tid av framgångar. Nu har jag varit tvungen att jobba hårt. Det har varit tunga år men jag har trott på mig själv, säger han med darr på rösten.

Han deltar ännu i banked slalom-tävlingen på lördag i de paralympiska spelen i Peking.

Programmet är inte längre tillgängligt
Matti Suur-Hamari rördes till tårar efter sitt guld (på finska) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln