Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lyckat genrep av HIFK-sprintern Lotta Kemppinen: "VM-finalen finns inom räckhåll"

Från 2022
Lotta Kemppinen nöjd efter målgång.
Bildtext Lotta Kemppinen har sitt finländska rekord på gaffeln under inomhus-VM nästa vecka. (arkivbild)
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Lotta Kemppinen och Reetta Hurske gav ypperliga formbesked i sina genrep inför inomhus-VM i friidrott. Båda två kom snubblande nära de finländska rekorden i tävlingar i Paris.

HIFK-sprintern Kemppinen placerade sig på andra plats på damernas 60 meter på topptiden 7,17. Resultatet är bara en hundradel från det finländska rekord hon löpte förra säsongen.

– Jag är mycket nöjd med mitt lopp. Jag kände att farten accelererade ända i mål och min reaktionstid var också bra. Jag hade en lugnare fas mellan 10 och 30 meter. Om jag lyckas bättre där så kan jag förbättra tiden, säger hon i friidrottsförbundets pressmeddelande.

Kemppinen stod för två lyckade lopp i Paris. Redan i försöksheaten noterades hon 7,22.

Härnäst tävlar hon i VM-tävlingarna i Belgrad nästa vecka.

– Detta var definitivt ett bra genrep inför VM. Jag har en och en halv vecka tid på mig att träna. Med de här tiderna borde jag ta mig till semifinal och till och med finalen kan finnas inom räckhåll, säger hon.

Hurske kom nära Neziris rekord

Reetta Hurske är också i bra form inför VM-tävlingarna. Hon placerade sig på andra plats på damernas 60 meter häck i Paris på tiden 7,93. Hon förlorade kampen om segern mot fransyskan Cyrena Samba-Mayela med en enda hundradelssekund.

– Det grämer mig en smula att avståndet till segraren var så litet, men jag löper i stället i VM en tid som börjar på 7,8. Det var inget perfekt lopp i dag, säger Hurske.

Hon kom väldigt nära Nooralotta Neziris finländska rekord. Neziri löpte det gällande finländska inhomhusrekord 7,91 i fjol. Redan i försöksheaten noterades Hurske för en lysande tid då hon klockades för 7,97.

– Bra att jag kunde löpa en sådan tid i heaten, då förberedelserna inte var de lättaste, säger Hurske och hänvisar till de ryggbesvär som resan till Paris ledde till.

Också Samuli Samuelsson skulle delta i Paris. Men han testade positivt för corona och tvingades stå över tävlingarna över 60 meter.

– Jag har som tur inga symptom, men enligt testet har jag viruset i kroppen, säger han.

Yle sänder inomhus-VM i friidrott. Niklas Henrichson och Mikael Ylöstalo kommenterar på svenska.

Källa: Finlands friidrottsförbund

Diskussion om artikeln