Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU:s tillfälliga skydd ger alla ukrainare som flyr kriget rätt att stanna i Finland – Ryssland anses fortfarande vara tryggt

Uppdaterad 07.03.2022 17:48.
En pojke i mussepiggmössa tittar ut genom ett smutsigt tågfönster.
Bildtext Från tågstationen i Przemysl i Polen reser ukrainska flyktingar vidare till andra håll i landet, och kanske sedan vidare till Finland. FN:s flyktingorganisation UNHCR uppskattar att mängden personer som flyr Ukraina kan stiga till uppemot 5 miljoner.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Louisa Gouliamaki

Inrikesministeriet, Migrationsverket och Röda Korset informerade på måndagen om hur man förberett sig på att hjälpa ukrainare som flyr kriget. Många krigsflyktingar registrerar sig inte genast hos myndigheter utan bor hos vänner och bekanta istället.

Även hos oss i Finland är vi förberedda för att ta emot flyktingar från Ukraina. För tillfället har cirka 1,7 miljoner människor flytt kriget i östra Europa och de första har redan anlänt till oss. FN:s flyktingorganisation UNHCR beräknar att antalet ukrainska flyktingar kan stiga till uppemot fem miljoner.

Mekanismen om tillfälligt skydd aktiverades inom EU förra veckan. Det tillfälliga skyddet ger ukrainare möjlighet att på ett enkelt sätt få uppehållstillstånd i ett annat EU-land i ett års tid. Det tillfälliga skyddet ger också möjlighet att genast börja arbeta eller studera.

Enligt Inrikesministeriet och Migrationsverket har det kommit in knappt 700 ansökningar om tillfälligt skydd i Finland. Minna Hulkkonen som är överdirektör vid Inrikesministeriet säger att det finns det cirka 7 200 ukrainare bosatta i Finland.

– Vi tror att många har sökt sig till vänner, bekanta och släktingar. Ukrainare som har säsongsarbetat i Finland har också skaffat sig kontakter här och det är väntat att man söker sig till sådana, säger Hulkkonen.

Ukrainare behöver inget visum för att ta sig till Finland och får befinna sig i landet i 90 dagar utan att registrera sig. Med andra ord kan det finnas många fler ukrainare i Finland än de 686 som fram till måndagen sökt asyl i Finland.

Röda Korset hjälper på plats – men också i Finland

För tillfället finns det plats för drygt 3 000 personer på olika flyktingförläggningar i Finland. Chefen för inrikesberedskap vid Finlands Röda Kors (FRK), Aki Pihlaja, säger att organisationen är beredd att hjälpa myndigheterna och öka sin kapacitet av förläggningsplatser till 10 000 på kort varsel.

– Röda Korset har varit på plats i Ukraina och har haft hand om krishanteringen där redan en lång tid. Där finns grundläggande behov som behöver fyllas; vatten, mat, läkemedel och skydd, säger Pihlaja.

FRK:s logistikkatastrofenhet har åkt till Polen i dag och kommer att koordinera sin hjälp därifrån. Pihlaja säger att det bästa sättet för en enskild individ att hjälpa just nu, är att donera pengar. Röda Korsets nödinsamling har hittills fått in ungefär 10 miljoner euro för hjälp till Ukraina.

Inrikesminister Krista Mikkonen i närbild med munskydd.
Bildtext Inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna) säger att det är svårt att uppskatta mängden krigsflyktingar som kommer till Finland.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ryssland anses vara tryggt

När en person söker asyl i Finland genom normalt befarande beaktas ansökningen alltid enskilt. Genom mekanismen om tillfälligt skydd behövs ingen enskild utredning. Alla ukrainare som lämnat landet på grund av kriget får automatiskt ett års uppehållstillstånd.

Inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna) säger att man förberett sig på en mängd olika scenarier när det gäller flyktingströmmar, men ännu har det inte synats någon större aktivitet från Ryssland.

– Det anländer lite fler personer från Ryssland för tillfället, men inte fler än före pandemin, säger hon.

Mikkonen säger att Ryssland är klassat som ett tryggt land och att eventuella ryska asylansökningar behandlas genom det normala ansökningsförfarandet.

Inrikesministeriet, Migrationsverket och Finlands Röda Kors presstillfälle på måndagen. - Spela upp på Arenan

Finland kan ses som otryggt på grund av sitt läge

Regeringen har haft väldigt svårt att uppskatta mängden människor som kan komma att fly hit på grund av kriget i Ukraina. Inrikesminister Mikkonen säger att de största ukrainska samhällena i EU finns i Polen, Spanien, Tyskland och Italien.

– Vi tror att många söker sig dit. Hur många som kommer hit har vi svårt att uppskatta, men vi har haft cirka 7 000 ukrainska säsongsarbetare här och de har ju skapat sina kontakter, säger Mikkonen.

Hon tillägger att Finland eventuellt ses som otryggt på grund av gränsen mot Ryssland.

– Vi tar naturligtvis emot alla som kommer hit för att söka hjälp, säger Mikkonen.

Finland har beslutat att ingen som kommer från Ukraina kommer att skickas tillbaka.

Uppdaterad 7.3.2022 kl 16.20 med information från Inrikesministeriets, Migrationsverkets och Finlands Röda Kors informationstillfälle.