Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Rättspsykologen Julia Korkman populariserar forskning om brott med musik: "Every Breath You Take" är en fruktansvärd sång om förföljelse

Från 2022
Uppdaterad 14.03.2022 09:13.
Rättspsykologen Julia Korkman
Bildtext Rättspsykologen Julia Korkman
Bild: Dan Gustafsson / Yle / Parad Media

I "Sånger ur brottsregistret" blandar rättspsykologen Julia Korkman musik med vetenskap. Konsten ger djup åt fakta genom att förmedla enskilda människors upplevelser, medan forskningen förmedlar fakta om generella tendenser.

Personliga upplevelser av brott kan hittas där man minst anar det. Till exempel låten Every Breath You Take av Sting känns för de flesta som en tröstande kärlekssång, men i själva verket handlar den om något betydligt mörkare.

– Det är en fruktansvärd sång om stalkning, det vill säga förföljelse, berättar rättspsykologen Julia Korkman.

Ett annat exempel är låten Luka av Suzanne Vega, en återkommande klassiker på radiokanalernas spellistor.

– Den handlar om offer för våld i nära relationer och återspeglar väldigt väl svårigheten att berätta om att man utsatts för brott.

Samtidigt passar låtarna perfekt i Julia Korkmans Sånger ut brottsregistret, en serie ”föreläsningskonserter” med sånger som behandlar brott och brottsligt beteende och forskningsrön kring den typ av brott som behandlas.

Ett sätt att popularisera forskning

Idén till konserten väcktes när Julia Korkman tillsammans med psykiatern och jazzpianisten Claes Andersson för några år sedan blev ombedda att hålla ett föredrag och konsert med temat minne. Hon märkte att musiken kunde stöda det talade innehållet med referenser och skildringar och att musiken gav publiken ett tillfälle att begrunda det talade och behandla känslorna som det väckte.

– Det här var något som hade grott hos mig, en önskan att popularisera vetenskapen.

Julia Korkman menar att många forskare tampas med att göra sin forskning mera tillgänglig för en bredare publik. Utmaningen är att presentera forskningsrönen på ett lättfattligt sätt utan göra det allt för svartvitt och förenklat. Sånger ut brottsregistret är ett försök att svara på den här utmaningen.

– Där statistik och forskning ger bild av fakta och utveckling på lång sikt kan konsten förmedla känslor och enskilda människors – till exempel brottsoffers – situation väldigt starkt.

Samtidigt vill Julia Korkman förbereda publiken på att det är riktig fakta om brott som behandlas och att det inte direkt handlar om någon ”feel good” konsert.

– Men mera lättsamma låtar ryms också med och allvaret blandas med humor.

Viktigt att informationen blir rätt när våld intresserar

Av erfarenhet vet Julia Korkman att forskningsrön som påvisar minskad brottslighet inte väcker något särskilt stort intresse. Det gör däremot utstuderade skildringar av grova brott.

– Speciellt vålds- och sexualbrott väcker intresse, kanske helt enkelt för att människan är inprogrammerad att överleva och föröka sig.

Men det kan lätt bli fel om faktakontexten saknas. Skildringar av grova brott i medierna tenderar väcka högljudda krav på skärpta straff, med en tro att det gör samhället tryggare. Den här uppfattningen överensstämmer inte med forskningen, menar Julia Korkman, som också lyfter fram den här aspekten under konserten.

True crime på gott och ont

Konsertserien är något av ett försök att kanalisera intresset som finns för true crime-genren och samtidigt erbjuda gedigen forskningsbaserad kunskap kring frågorna för en bred publik.

Intresset för brottslighet i medierna är stort och true crime-genren är mycket populär, vilket Julia Korkman tycker är problematiskt om innehållet förenklas för mycket till förmån för underhållningsvärdet. Sedan finns det också bra exempel som hon lyfter fram.

– Tv-serien Making a murderer blottade vissa av de stora bristerna i det amerikanska rättsväsendet.

I serien utsätts en lindrigt funktionsnedsatt pojke för ett brutalt förhör av polisen, med påföljden att han erkände ett brott han sannolikt inte begått. Det här har belyst delar av rättsprocesser som inte fungerar.

Ett annat exempel är dokumentären The Tinder Swindler, en berättelse om en sol-och-vårare som lurar pengar av flera kvinnor.

– Det är tacksamt att brotten belyses ur offrens perspektiv, som låtit sig luras på grund av kärleken. Det är mycket skambelagt och svårt att berätta om när det handlar om något så personligt och intimt. Den här typen av true crime kan kanske sänka tröskeln för andra att dela med sig av sina erfarenheter, menar Julia Korkman.

Olika musikgenrér

Konsertserien Sånger från brottsregistret är aktuell under våren 2022 i Helsingfors och konserter på andra orter planeras redan inför hösten. Urvalet av sångerna, som innehåller både inhemska folkvisor, jazz standards, pop, ballader och kabaré, arrangeras av musikern Aki Hauru.

Teman som behandlas varierar från orsaker till brottslighet, olika typer av brott, så som stalkning, brott i nära relationer, sexualbrott och kallade kärleksbedrägerier till metoder som används i brottsutredningar och forskning kring dessa, bland annat ögonvittnesidentifikationer, förhör och falska erkännanden.

Julia Korkman medverkar och uppträder med musik i Efter Nio, måndagen den 14 mars 2022 kl. 21.00 i Yle Fem och Yle Arenan.

Är en skandinavisk Hunk säkerheten själv, Jucci Hellström & Tero Riipinen? - Spela upp på Arenan