Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skandalscener i världscupen: Rysk gymnast tävlade med krigssymbol på tävlingsdräkten

Programmet är inte längre tillgängligt
Rysk gymnast tävlade med krigssymbol på tävlingsdräkten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Stämningen var ansträngd under prisutdelningen i herrarnas barr i samband med världscupen i artistisk gymnastik i Qatar. Ukrainaren Illya Kovtun vann tävlingen och brevid honom stod ryska trean Ivan Kuliak som tävlade med en krigssymbol på bröstet.

De flesta internationella idrottsförbund har bannlyst de ryska idrottarna på grund av Rysslands invasion i Ukraina. De ryska gymnasterna fick däremot tävla under neutral flagg i helgens världscuptävlingar i rytmisk gymnastik i Doha.

Den 20-årige Ivan Kuliak hade ersatt den ryska flaggan på tävlingsdräkten med bokstaven "Z" tejpad på bröstkorgen.

Till saken hör att "Z" har blivit en symbol för Rysslands militära aggression mot Ukraina. Bokstaven står för "za pobedu" (för segern) och den har synts frekvent på de ryska stridsvagnar som åkt in i Ukraina de senaste dagarna.

Det internationella gymnastikförbundet, Fig, meddelar på sin webbplats att man startat en utredning av Kuliak.

”Fig har bett förbundets etiska kommitté att ta till disciplinära åtgärder mot gymnasten Ivan Kuliak efter hans chockerande beteende vid världscuptävlingen i Doha, Qatar”, skriver förbundet.

Fig beslutade i dag att porta alla ryska och belarusiska idrottare och domare från internationella tävlingar. Det innebär bland annat att Ryssland och Belarus inte kommer att ha deltagare i VM-tävlingarna i artistisk gymnastik i Baku den här veckan.