Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

I växthusen i Närpes vill man blicka framåt och säkra att utländsk arbetskraft aldrig utnyttjas igen

Från 2022
Uppdaterad 07.03.2022 19:37.
En man kontrollerar sina tomatplantor i ett växthus.
Bild: Yle/Juho Teir

I Närpes försöker man hitta olika sätt att undvika oegentligheter då det gäller värvning av utländsk arbetskraft. Bland annat ska skolning ordnas för företagarna så att de lär sig känna igen om något inte står rätt till.

I Joakim Strands växthus i Närpes arbetar sammanlagt elva personer med utländsk bakgrund. Alla förutom en är vietnameser och de har alla jobbat i Strands företag en längre tid.

Strand har lite över 10 000 kvadratmeter odlingsareal och så här på vintern är det främst pärl- och körsbärstomater som odlas. Mot våren utökas utbudet med chili och paprika.

Strand som är ordförande för trädgårdssektionen inom Österbottens svenska producentförbund är chockad över den ockerhärva som drabbat flera vietnamesiska arbetare i staden.

– Det finns vissa människor som ansett att de på det här sättet kan tjäna lätta pengar, konstaterar Strand.

Enligt polisen har många vietnamesiska arbetare krävts på pengar för att få komma till Finland. Summan har legat på tiotusentals euro.

Många har undrat ifall inte växthusföretagarna varit medvetna om vad som pågår.

– Jag kan bara tala för egen del. Jag har frågat mina arbetare om de vetat något om det här och de har sagt att de inte gör det.

Gula, gröna och röda tomater hänger i plantor i ett växthus.
Bildtext Ockerhärvan i Närpes har ställt växthusnäringen i blickfånget.
Bild: Yle/Juho Teir

Skolning och stödtjänster

Ockerhärvan har fått olika organisationer och myndigheter att agera. Arbetsgrupper har bildats där man funderat på sätt att förhindra sådant här från att ske i framtiden.

Emine Ehrström, chef för integrations- och ungdomstjänster vid Österbottens NTM-central, har deltagit i utvecklingsarbetet.

Det första man fick till stånd var en omfattande lista över stödtjänster. Listan är gjord på finska, svenska, engelska och vietnamesiska.

– Att samla ihop all information hjälper så att alla vet vilka stödtjänster som erbjuds. Vi har också funderat på ifall det internationella rekryteringsarbetet borde utvecklas. Borde till exempel någon slags modell för de tredje länderna skapas? säger Ehrström.

ÖSP och Landsbygdens Arbetsgivareförbund ordnar även skolning för odlarna. Under mars och april ska man med odlarna gå igenom saker gällande anställningsavtal samt hur man kan känna igen egenskaper som är kopplade till människohandel.

Det första skolningstillfället ordnas måndagen den 7 mars.

– Alla företagare är med. Vi går igenom bland annat de signaler som kan avslöja att allt inte står rätt till med arbetaren. Dessutom får vi skolning i hur man gör arbetsavtal på ett juridiskt rätt sätt, berättar Strand.

Vd:n för Landsbygdens Arbetsgivareförbund Kristel Nybondas, chefen för HEUNI (Europeiska institutet för kriminalpolitik) Natalia Ollus och PR-konsulten Elli Flén drar skolningarna.

Joakim Strand har funderat ifall det skulle vara möjligt att grunda ett fristående organ som skulle ta hand om arbetarna som kommer till landet.

– En organisation som skulle sköta allt och se till att allt går rätt till och att ingen betalar något extra, konstaterar Strand.

Artikeln är en översättning av Terhi Varjonens artikel Närpiön kasvihuoneilla halutaan katsoa eteenpäin ja varmistaa, ettei ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä tapahtuisi enää koskaan – ensimmäinen koulutusjakso alkaa tiistaina för Yle Pohjanmaa. Artikeln är översatt och bearbetad av Juho Teir.