Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fokuserat ultraljud hjälper mot Parkinsons sjukdom och essentiell tremor – börjar användas i Finland i maj

Från 2022
Uppdaterad 07.03.2022 15:39.
3d-illustration av hur fokuserat ultraljud mot hjärnan fungerar.
Bildtext 3d-illustration på fokuserat ultraljud mot hjärnan.
Bild: Åbo universitetscentralsjukhus

Många Parkinson-patienter och patienter med essentiell tremor – sjukdomar som båda ger upphov till skakningar – kan snart få efterlängtad symtomlindring till följd av en ny medicinsk apparat som Åbo universitetscentralsjukhus har skaffat.

– Det är nog ganska revolutionerande. De preliminära rapporter jag har sett har varit häpnadsväckande för patienter med Parkinsons sjukdom, kommenterar Janek Frantzén som är neurokirurg vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Vanligt ultraljud är inte till skada för kroppen, men här är det många ultraljudssändare som sänder ut högintensivt ultraljud, i samma fas och mot en enda punkt. Då kan man på ett precist sätt förstöra mycket små delar av hjärnan.

– Det är 1 024 ultraljudsprober, alltså små manicker som sänder ut ultraljud, som är inne i en hjälm och de här kan man styra elektroniskt och skapa små lesioner (sår) i hjärnan och på det här sättet avhjälpa svåra neurologiska sjukdomar som Parkinsons sjukdom och essentiell tremor.

Det sker alltså utan att man behöver öppna upp huden eller skallen och medan patienten är vaken.

Den fokuserade ultraljudsapparaten för hjärnan kostade fyra miljoner euro och en sådan har inte funnits i Finland tidigare. Den nya apparaten väntas kunna täcka hela landets behov. Patienter från olika delar av Finland kan alltså få remiss till Åbo.

Den kopplas till en annan nyanskaffad apparat – en magnetkamera, som kostade en dryg miljon euro.

– Det unika med den här tekniken är också att vi inte går in i operationssalen, utan hela ingreppet sker i magnetkameran, säger Frantzén.

Porträtt på Janek Frantzén.
Bildtext Neurokirurgen Janek Frantzén ser fram emot de möjligheter som den fokuserade ultraljudstekniken kommer att ge.
Bild: Aleksi Telilä

Resultatet märks sedan genast. Den felaktiga hjärnaktiviteten som orsakar svåra skakningar hos patienten kan upphöra eller minska avsevärt till följd av den fokuserade ultraljudbehandlingen, som också kallas för hifu.

– Det här är symtomlindring, och kan avhjälpa till exempel de skakningar som ofta förekommer vid Parkinsons sjukdom.

Han tillägger att den också har visat sig kunna hjälpa mot flera andra Parkinson-symtom – till exempel mot att man stelnar till och mot att rörelseförmågan kan variera kraftigt.

Parkinsons sjukdom är en progressiv sjukdom som drabbar de delar av hjärnan som producerar ämnet dopamin. Sjukdomen behandlas huvudsakligen genom ett läkemedel som ser till att det skapas mer dopamin i hjärnan.

Men för vissa Parkinson-patienter kan man alltså också använda högintensiv ultraljudbehandling. Och det kan enligt Janek Frantzén hjälpa till med att i viss mån skruva tillbaka sjukdomen, till och med med några år.

Patienter med essentiell tremor får sin röst hörd

Dessutom väntas apparaten få stor betydelse för de cirka 50 000 – 80 000 personer i Finland som lider av sjukdomen essentiell tremor.

– Till exempel i essentiell tremor så är det en överaktivitet i en hjärnkärna och det gör att patienter får svåra skakningar, främst i de övre extremiteterna, i händerna.

Trots att sjukdomen är vanlig är den inte så känd och symtomen tolkas ofta felaktigt som Parkinsons sjukdom. År 2020 var ungefär 120 personer i Finland på sjukpension på grund av essentiell tremor.

Essentiell tremor har hittills behandlats med läkemedel och genom att operera in elektroder i hjärnan. Elektroderna har sänt ut elektricitet som har kunnat hämma överaktiviteten i hjärnan.

Men det har bara fungerat så länge som strömmen är på, medan den nya ultraljudmetoden leder till en permanent förändring.

– Personligen så tror jag att patienter med essentiell tremor får sin röst hörd nu. För nu finns det en relativt lätt tillgänglig vård som är väl tolererad och patientvänlig. Alla ingrepp har risker, nog finns det risker med det här också, men de är mycket mindre.

Ingreppet med det fokuserade ultraljudet sker först med en lägre energinivå, så att patienten får tillfällig lindring för sina besvär, till exempel under en minut. Läkaren kan då kolla att det ser ut att fungera såsom tänkt och att det inte uppstår biverkningar såsom domningar eller svindel. Efter det kan man öka energinivån.

– Och då kan vi justera vårt mål, en halv millimeter till exempel bort från det område som har blivit stört. Alla de områden vi sköter ligger ganska djupt i hjärnan och det går miljoner neuroner kors och tvärs, kommenterar Janek Frantzén.

Fokuserat ultraljud hjälper mot Parkinsons sjukdom och essentiell tremor

2:47