Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska energibolag har lagt tiotals miljoner euro på Fennovoima: "Vi följer med läget"

Från 2022
Hanhikivi 1 -voimalaitoksen rakentamista tukevia toimintoja.
Bildtext I flera år har man gjort förberedande arbeten i Pyhäjoki. Bland annat har man byggt byggnader för inkvartering och administration.
Bild: Fennovoima

Fennovoimas kärnkraftprojekt i Pyhäjoki kan orsaka stora förluster för kommunalt ägda energibolag.

Fennovoimas kärnkraftsprojekt ser inte ut att ha någon framtid på grund av Rysslands invasion i Ukraina. Det här kan innebära stora förluster för inhemska energibolag.

Kommunalt ägda energibolag i Österbotten har investerat åtminstone 60 miljoner euro i projektet i Pyhäjoki.

Katternö Kärnkraft i Jakobstadsregionen äger 7,6 procent av sammanslutningen Voimaosakeyhtiö SF:s aktier. Voimaosakeyhtiö SF är majoritetsägare i Fennovoima.

Bland annat har Herrfors, Kronoby elverk, Jakobstads energi och Nykarleby kraftverk placerat pengar i Fennovoima via Katternö Kärnkraft.

Voimajunkkarit, som till stor del består av bolag från Södra Österbotten har i sin tur en 7,3 procents ägarandel i Voimaosakeyhtiö SF.

Både Katternö Kärnkraft och Voimajunkkarit grundades 2007 då man ville samla in inhemskt ägarskap till Fennovoima. Bolagen har i princip ingen annan verksamhet än att äga och förvalta aktierna i Voimaosakeyhtiö SF.

Balansvärdet för båda bolagen var drygt 32 miljoner euro i slutet av 2020. Det är alltså den summa pengar som de österbottniska energibolagen har investerat i Fennovoima.

Tero Karhumäki, vd för Voimajunkkarit bekräftar detta för bolagets del och säger att investeringarna efter det har fortsatt enligt den överenskomna planen.

Fennovoimas bild av kärnkraftverket som färdigt.
Bild: Fennovoima Oy

Men varken Katternö eller Voimajunkkarit är särskilt villiga att kommentera situationen med Fennovoima eller de österbottniska bolagens investeringar.

"Seinäjoen Energia följer med läget och utvärderar under de kommande veckorna alla följder som det här kan ha för Voimajunkkarit och Seinäjoen Energia", konstaterar Vesa Hätilä, vd för Seinäjoen Energia och viceordförande för Voimajunkkarits styrelse, i ett e-postmeddelande.

Näringsminister Mika Lintilä (Centern) har meddelat att han inte kommer att bevilja byggnadstillstånd för Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki.

Inga nedskrivningar för Voimajunkkarits del

Voimajunkkarit eller Seinäjoen Energia har ännu inte gjort några nedskrivningar av sina tillgångar i Fennovoima.

Projektets största enskilda ägare Outukumpu har i sitt färska bokslut räknat värdet på sina tillgångar till noll. Outokumpu har investerat 112 miljoner euro i projektet.

Av de kommunalt ägda bolagen meddelade Lahti Energia i torsdags att de förbereder sig på nedskrivningar till ett värde av 17 miljoner euro.

"Den mängd pengar vi lagt på Voimaosakeyhtiö SF:s aktier är betydande, men inga nedskrivningar har ännu gjorts. Vi följer med läget och reagerar i mån av möjlighet", skriver Hätilä i sitt e-postmeddelande.

Fennovoimas projekt i hetluften tidigare

Det har stormat kring Fennovoima redan innan Rysslands invasion av Ukraina. Till exempel hoppade Boliden Kokkola av projektet 2013 tillsammans med flera andra stora industriella aktörer.

År 2015 fördes det livliga diskussioner om Fennovoima i Jakobstadsregionen. Nykarleby ville hoppa av projektet och det ville också Jakobstads stadsfullmäktiges dåvarande ordförande Carola Sundqvist (SFP) samt Anna-Maja Henriksson (SFP). Henriksson ansåg att projektet drevs för mycket från Ryssland.

I Nykarleby valde fullmäktige sist och slutligen att dra sig ur projektet, men än så länge har man inte hittat någon som skulle vilja köpa aktierna.

Jakobstad har varit med i projektet så väl via sitt energibolag som via Herrfors, där staden är största ägare. Stadens investeringar i Fennovoima räknades stiga till 15 miljoner euro fram till år 2023.

Artikeln är en översättning av Ari Vihantas artikel Kuntien omistamat pohjalaiset energiayhtiöt ovat upottaneet Fennovoimaan kymmeniä miljoonia euroja – "Seuraamme asian etenemistä". Översättning och bearbetning av Juho Teir.