Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ungdomar i Sjundeå vill ha mopedverkstad – kunde vara öppen under sommarhalvåret

Från 2022
En person som sitter på en moped.
Bildtext Det behövs en plats i Sjundeå där ungdomar kan träffas och reparera mopeder. Arkivbild.
Bild: Yle/Alexia Sahl

I Sjundeå kan ungdomarna kanske så småningom få en mopedverkstad. Både invånare och ungdomsfullmäktige har önskat en verkstad och kommunen har utrett frågan.

Några Sjundeåbor lämnade i augusti 2021 in ett invånarinitiativ om en mopedverkstad. Också ungdomsfullmäktige föreslog i en motion hösten 2020 att kommunen satsar på en mopedsträcka och en mopedverkstad.

Ungdomsarbetarna i Sjundeå har utrett frågan om en mopedverkstad. De har pratat med de unga och hört sig för vad de önskar sig.

Där har det kommit fram att det behövs en lokal där det finns tillräckligt med verktyg för att underhålla mopeder samt utföra små reparationer. De unga vill vara med sina kompisar och ha en gemensam hobby.

Verkstaden skulle erbjuda ungdomar med moped ett ställe att träffas och tillsammans syssla med mopedhobbyn. Där skulle de kunna underhålla och reparera sina fordon på en plats där det finns en vuxen handledare.

Verkstaden skulle vara öppen ungefär från april till november. Till en början skulle den kunna vara öppen två dagar i veckan och fyra timmar per gång. Om det behövs och om det finns resurser så skulle öppettiderna kunna utökas.

Viktigt att ungdomarna planerar

Det behövs en lokal som skulle kunna värmas tidigt på våren och på senhösten. Det skulle vara bra om det i närheten finns en plats där ungdomarna kan öva sig på att köra långsamt och köra slalom.

Till en början skulle den nuvarande personalen ha arbetspass i mopedverkstaden. Frivilligarbetarna från ungdomslokalen Walkers skulle också kunna ha arbetspass i verkstaden.

Om verksamheten utvidgas skulle det på sikt vara bra att ha en ansvarsperson för mopedverksamheten, sägs det i utredningen.

Om Sjundeå kommun väljer att satsa på en mopedverkstad är det viktigt att ungdomarna själva får vara med och planera verksamheten och också hjälpa till att ställa igång den.

Det finns inga pengar årets budget för en mopedverkstad i Sjundeå. Kostnaderna utgörs av hyran och kring 5 000 euro för att ställa i ordning en verkstad.

Bildningsnämnden gav i slutet av fjolåret redogörelsen för mopedverkstaden till tekniska nämnden. Den är samtidigt ett svar på invånarinitiativet.

Diskussion om artikeln