Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tufft läge i Raseborg och Hangö med övertidsförbud: "De som säger att det finns större problem just nu bör veta att det här är ett stort problem för vårdpersonalen som gett sitt allt under de gångna två åren"

Kvinna i vårduniform
Bildtext Vårdbranschen har haft två tunga år med coronapandemi och personalbrist. Nu vill facken att det här ska märkas i lönerna.
Bild: Yle/ Mika Kanerva

Vårdarfackens stridsåtgärder med förbud mot att jobba övertid och byta arbetsskift märks i kommunerna, bland annat Raseborg och Hangö.

Tehys och Supers övertidsförbud tar snart slut, men Jyty och JHL fortsätter till och med söndag (13.3).

De flesta kommunerna kämpar med brist på vårdpersonal och nu när de stora vårdarfacken har infört övertidsförbud för sina kommunalt anställda medlemmar så märks det här extra tydligt i bland annat Hangö och Raseborg.

Raseborgs social- och hälsovårdsdirektör Benita Öberg konstaterar att Raseborgs stad redan har brist på vikarier och personalen har därför jobbat en hel del övertid för att kunna trygga en klient- och patientsäker vård.

"Pågår det här länge så kan den klient- och patientsäkra vården äventyras. Varje enskild arbetstagare och resurs är viktig. Det är också tungt för personalen", skriver Benita Öberg som svar på frågan hur fackförbundens övertidsförbud och förbud att byta arbetsskift påverkar staden.

"Som arbetsgivare vet vi inte vem som hör till facken och vem som inte gör det. De som berörs av detta kan ju, om de själva vill, arbeta övertid men det är deras eget beslut", poängterar Raseborgs social- och hälsovårdsdirektör Benita Öberg.

Öberg tillägger ändå att de flesta av vårdarna i Raseborg hör till Tehy och Super, vars övertidsförbud tar slut på tisdag 8.3 klockan 15.

"Vårdpersonalen har gett sitt allt och måste få mera lön"

I Hangö berättar stadens ledande skötare Anne Nummela att man inför veckoslutet hade gjort upp planer för hur allt vårdarbete skulle skötas.

– Och vi klarade veckoslutet med nöd och näppe. Bristen på personal är också annars stor.

Övertidsförbudet för Tehy och Super tar slut på tisdag, men Nummela konstaterar att nu blir det samma sak med JHL, förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena.

– Också nu har vi en plan över hur vårdarbetet ska skötas.

Anne Nummela, som representerar arbetsgivaren och inte får strejka, håller tummarna för vårdarfackens stridsåtgärder.

– Läget inom vårdbranschen är tungt och de senaste åren har varit oerhört tunga, säger hon och tillägger att vårdarna måste få mera lön.

– De som säger att det finns större problem just nu bör veta att det här är ett stort problem för vårdpersonalen som gett sitt allt under de gångna två åren, säger Hangös ledande skötare Anne Nummela.

Diskussion om artikeln