Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Ingen vet vad som ska hända med finländarnas pengar i ryska fonder: "Det har varit svajigt"

Från 2022
Människor går framför en valutaväxlingskontor i Moskva.
Bildtext Börsen i Ryssland är stängd, bankförbindelserna med utlandet är så gott som nedstängda och företagen kan inte verka normalt.
Bild: Yuri Kochetkov / EPA

Det finns cirka 60 000 finländare som har placerat pengar i så kallade rysslandsfonder. Fonderna har stängt. Ingen får ut sina pengar just nu.

Flera finländska banker och fondbolag har sålt fonder, som har gjort placeringar i företag i Ryssland. Nu är det i högsta grad oklart vad som händer med tillgångarna. Kriget i Ukraina har störtat den ryska marknaden i ett svart hål - börsen är stängd, bankförbindelserna med utlandet är så gott som nedstängda och företagen kan inte verka normalt.

Seligson & Co har cirka 3 000 kunder som har placerat i fondbolagets rysslandsfond, Russian Prosperity, berättar verkställande direktör Ari Kaaro.

Vad händer med dessa innehav?

– Ingen vet. Ingen vet vad som händer med kriget, vad som händer med ryska bolag, huruvida det blir en fungerande aktiemarknad i Ryssland igen och huruvida bankförbindelserna kommer att fungera i framtiden, konstaterar Ari Kaaro.

Finanssystemet fungerar helt enkelt inte, enligt Kaaro.

– Man lyckas inte sälja aktierna som fonden äger, och även om man skulle lyckas sälja så får man inte pengarna att röra på sig.

Har fonden varit lönsam?

– Den ryska marknaden har varit volatil (instabil, oförutsägbar, red.anm.). För den som började placera i början av 2000-talet, när fonden grundades, har det varit en väldigt bra affär fram till finanskrisen år 2008. Efter det har det varit mera svajigt, säger Kaaro.