Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Emsalöborna är vana med att se militären öva: "Det har alltid gett någon sorts trygghetskänsla, i alla tider och särskilt nu"

Från 2022
Uppdaterad 09.03.2022 11:00.
En äldre man i svart jacka står inomhus intill ett fönster.
Bildtext Ulf Eklund har sett militären öva på Emsalö många gånger förr. Han tycker det är bra att försvaret hålls i skick.
Bild: Mira Bäck / Yle

Man behöver inte bli rädd om man ser militärfordon eller kamouflageklädda personer i Östnyland den här veckan.

Försvarsmakten övar i Lovisa, Sibbo och Borgå fram till fredag. Sådana här lokalförsvarsövningar ordnas två gånger per år på olika håll i Finland. Den här övningen har alltså inget att göra med kriget i Ukraina, utan har börjat planeras för minst ett halvår sedan.

Samtidigt är det förståeligt om tankarna far till det pågående kriget i Europa när man ser soldater i skogen eller på gatan här hos oss.

Beväring på skyttebanan i snöfall.
Bildtext Arkivbild från en skjutövning i Birkaland tidigare i år.
Bild: Marko Melto / Yle

Emsalö i Borgå är ett av ställena där Försvarsmakten övar nu. Yle Östnylands reporter åkte till bybutiken på ön för att höra om invånarna märkt av övningen, och vilka tankar den väcker.

Strax innan Emsalö bro möter reportern ett militärfordon på väg mot Borgåhållet. Det ser ut att vara en stor beigefärgad bepansrad terrängbil, och är det enda tecknet på övningen som reportern lägger märke till under besöket på måndagseftermiddagen.

Lokalförsvarsövningen Kehä 1/22

Övningen ger trygghetskänsla

Vid Byaboden är stämningen lika lugn och gemytlig som vanligt. Emsalöbon Ulf Eklund har kommit för att dricka eftermiddagskaffe och konstaterar att han ännu inte sett något som skvallrar om övningarna, förutom den beige bilen.

– Armén har varit här sedan 1960-talet; de har haft många övningar här. Det är bra att det lite övas.

Enligt Eklund är Emsalöborna vana med att se militärer på ön.

– Jo, de har alltid varit här. Man är van med det, det är normalt. Det är bra att de håller allt under kontroll, säger han.

Ingången till ett gult trähus. Till vänster om den öppna dörren står det Byaboden på en skylt.
Bildtext Bybutiken är ett bra ställe att hitta Emsalöbor att tala med. Det gula bandet varnar för snö som kan falla från taket.
Bild: Mira Bäck / Yle

Själva övningen väcker därför inte några särskilda tankar, men Eklund har nog följt med rapporteringen från Ukraina.

– Kriget i Ukraina är obehagligt, otroligt obehagligt. Jag hittar inga ord. Hoppas de får slut på det så fort som möjligt innan det sprider sig, för det finns stora risker att det gör det.

Eklund konstaterar att han inte vet hur det går men att han inte tror kriget kommer till Finland. Han litar inte på grannen i öst men poängterar skillnaden mellan Rysslands ledning och folket. Många ryssar är emot kriget som president Putin startade.

– Jag tycker synd om de vanliga ryssarna också och hoppas på ett hastigt slut på det här, säger Eklund.

Om han skulle råka se soldater som övar på Emsalö så skulle Eklund inte tycka det känns obehagligt, tvärtom.

– Jag tycker det alltid har gett någon form av trygghetskänsla, i alla tider och särskilt nu.

Försvarsövning i Östnyland – Emsalöbor vana med militärer på ön

4:18

Vill helst undvika nyheter om kriget

Inte heller butiksbiträdet Victoria Wahrman har märkt av övningen, och hon har ännu inte hört att någon av kunderna skulle ha tagit upp saken.

– Men det är ganska vanligt, jag tycker man ofta sett militärbilar och -människor på Emsalö, det är ingenting nytt, konstaterar hon.

En kvinna står framför två mikrovågsugnar och en hylla.
Bildtext Victoria Wahrman jobbar i Byaboden. Försvarsövningen har inte varit något stort samtalsämne, inte än åtminstone.
Bild: Mira Bäck / Yle

Därför väcker övningen inte så mycket tankar hos Wahrman heller, liksom Eklund är hon van.

Bybutiken är en samlingsplats för öborna, en ställe där man förutom att handla också kan dricka kaffe och byta några ord med andra invånare. Det har talats en del om kriget där också.

– Lite. En del vill tala om det, andra vill inte. Jag hör till dem som försöker undvika det så gott det bara går. Samma var det med coronan, ju mindre man läser desto mindre stress och oro har man över det. Men visst är det hemskt, säger Wahrman.

09.03 klockan 11.00: Ulf Lundells namn har ändrats till det korrekta Ulf Eklund.