Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Armand Duplantis fixade äntligen 619 – förbättrade sitt egna världsrekord i stavhopp: "Har aldrig haft så här stora problem med en höjd"

Uppdaterad 07.03.2022 21:16.
Armand Duplantis jublar.
Bildtext Armand Duplantis fick jubla efter att ha lyckats i Belgrad.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Armand Duplantis är fortfarande i en egen klass när det kommer till stavhopp. Då världstouren i inomhusfriidrott avrundades på VM-orten Belgrad slog "Mondo" sitt egna världsrekord.

– Det har gått för länge sedan jag satt nytt världsrekord, sa Armand Duplantis till SVT i januari.

Två månader senare har han brutit sin "förbannelse" – och förbättrat noteringen från 618 med en centimeter till 619. Det gamla världsrekordet hann bli två år gammalt.

Duplantis säkrade tävlingssegern i världstoursdeltävlingen i Belgrad redan då han klarade öppningshöjden och lyfte efter att ha hoppat över sex meter ribban till den nya världsrekordshöjden.

Han rev de två första försöken, men klarade det tredje med darr på ribban. Och jublade lättat då han flög upp från madrassen.

– Jag har försökt mig på 619 säkert 50 gånger, säger Duplantis efteråt enligt det internationella friidrottsförbundets pressmeddelande. Och gissade dessutom lite i underkant. Enligt SVT krävdes det totalt 51 försök att förbättra rekordet.

– Det har suttit hårt åt. Jag har aldrig haft så här stora problem med en höjd, så känslan är väldigt bra just nu. Det var verkligen en tuff fajt över två år. Jag är väldigt lycklig, säger "Mondo".

Experten tror på sanslösa höjder

SVT fick i sin tur tag på mamma Helena efter panginsatsen.

– Äntligen! Det var skönt. Han har varit nära så många gånger, säger hon.

SVT:s expert Alhaji Jeng skruvade upp förväntningarna ytterligare nu – enligt honom kan Duplantis ännu klara 630 om allting faller på sin plats.

– Vem vet, det är bara att tuta och köra. Det här var i alla fall ett skönt besked inför VM. Och det var bra att han fick känna på banorna i Belgrad, kommenterar mamma Helena.

Inomhus-VM i friidrott arrangeras i samma hall 18-20 mars.

TUTO-löparen Milja Thureson fick också testa på banorna i hallen på måndagen. Thureson deltog i ett 400-meterslopp som inte hörde till världstouren, men som gick av stapeln samtidigt.

Där klockade hon enligt friidrottsförbundet in 54,52 och slutade fyra. Hennes personbästa på sträckan inomhus är 54,18 som hon noterats för i vinter.

Artikeln korrigerad kl. 21.16 Duplantis säkrade segern i tävlingen redan med sitt första lyckade hopp, inte först vid sex meter som det ursprungligen stod.

Diskussion om artikeln