Befolkningslarmet var tyst i största delen av Helsingfors – signalen nådde inte högtalarna
Två tredjedelar av högtalarna var tysta under det månatliga testet av befolkningslarmet. Problemen berodde på att signalen inte nådde högtalarna. "Ingen orsak till oro", säger Helsingfors räddningsverk.
Befolkningslarmet testades klockan 12 på måndagen i hela landet. Larmet testas den första måndagen varje månad.
På grund av kriget i Ukraina hade räddningsverken gått ut med pressmeddelanden om det månatliga testet, så att folk inte skulle bli oroliga.
I Helsingfors var det ändå tystare klockan 12 än vid tidigare månatliga test. Två tredjedelar av högtalarna fungerade inte.
Det här väckte i sin tur Helsingforsbornas oro.
Ett tiotal personer skrev till Svenska Yle och berättade att de inte hört larmet bland annat på Drumsö, i Lillhoplax, Haga, Jakobacka, Kånala, Tölö, Kampen, Rödbergen, Berghäll, Vallgård, Östra Centrum och Nordsjö. I Esbo är det däremot betydligt fler som hört larmet, bland annat i Olars och Bergans.
Signalen nådde inte högtalarna
Varför fungerade då inte Helsingfors högtalare? Enligt räddningsverket handlade det om ett tekniskt problem, som de fortfarande utreder.
Enligt dataloggar har signalen inte nått alla högtalare.
– Så här är det med olika tekniska apparater. Det är därför vi testar dem, säger Marko Nieminen, operativ chef vid Nödcentralsverket.
Alla signaler hörs inte heller exakt klocklan 12, uppger Helsingfors räddningsverk.
– Ljudet är kring hundra decibel högt, vilket är högre än gatubuller. Men om man är inomhus kan det vara att man inte hör ljudet, säger Kati Ursin, jourhavande brandmästare vid Helsingfors räddningsverk.
Ljudet hörs också endast i tätorter.
Testljudet är kortare än den riktiga nödsignalen. Testljudet har jämn tonhöjd och varar i sju sekunder. Den riktiga allmänna farosignalen har ett sju sekunder långt stigande ljud, följt av ett sju sekunder långt sjunkande ljud, som bägge upprepas i en minut.
Du kan lyssna på den allmänna farosignalen på räddningsväsendets hemsidor.
"I en farosituation når larmet alla"
Räddningsverket påminner om att larmet går ut i väldigt många kanaler i en riktig farosituation. Ett nödmeddelande läses upp i radion och syns på tv och information sätts också ut på internet och via 112-appen.
– Om det var krigstid i Finland skulle vi köra på gatorna med högtalarbilar, säger Ursin.
Invånare som inte hör något då ljudet testar behöver inte kontakta räddningsverket – tvärtom kan räddningsverkets telefonlinjer stockas, vilket hände i går i Helsingfors.
Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Etkö kuullut maanantaina jokakuista testiääntä? Ei ihme, sillä ainakin Helsingissä valtaosa hälyttimistä pysyi hiljaa av Otso Karhu. Svensk version av Lukas Rusk.