Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Romanaktuella Peppe Öhman vill utmana samhällsnormer: "Jag tycker att fler kvinnor borde unna sig mera"

Från 2022
Jeanette Öhman.
Bildtext Peppe Öhman är aktuell med sin nionde roman. En gång om året är en relationsroman, ett ämne som Öhman har skrivit om i sina tidigare romaner. "Jag tycker det är så intressant med mänskliga relationer och varför människor gör som de gör", säger Öhman.
Bild: Norstedts / Anna Maria Zunino Noellert

Författaren och journalisten Peppe Öhman är aktuell med sin nionde bok. Relationsromanen En gång om året är ett samtida triangeldrama som utspelar sig i Stockholm.

Finlandssvenska journalisten, podcastaren och författaren Peppe Öhman bor sedan många år i Los Angeles och hennes senaste roman ges nu ut av Norstedts förlag i Sverige.

– Om ett svenskt förlag vill ge ut min bok måste jag ju tacka ja. Det är verkligen inget långfinger mot Svenskfinland, svarar Öhman på frågan om hon håller på att göra slut med sitt tidigare hemland.

Jeanette Öhman.
Bildtext Det är snart 10 år sedan Öhman flyttade till Los Angeles med sin familj, och hon trivs med livet utanför ankdammen. "Jag har inte haft hemlängtan en enda gång", säger hon.
Bild: Norstedts / Anna Maria Zunino Noellert

Men det är faktiskt inte första gången som Öhman blir utgiven på ett rikssvenskt förlag. Däremot är det första gången hon publicerar en egen roman under eget namn.

– Jag har spökskrivit två böcker som har kommit ut på rikssvenska förlag, berättar Öhman.

Det är ingen hemlighet vilka böcker det handlar om. Det är systrarna och mediemogulerna Hannah Widells och Amanda Schulmans böcker Förälskelsen och The Diamond Year.

Öhman lever skrivliv

Förutom spökskrivandet och det egna skönlitterära skrivandet, går mycket av Öhmans tid åt just till att skriva.

Förutom att driva en populär blogg, jobbar hon också som skrivande och pratande journalist.

PEPPE ÖHMAN

Lyssna på intervjun här:

I sin nya roman utforskar Peppe Öhman vad som är tabubelagt i en relation

7:13

Öhman må skriva mycket, men hon medger att det inte ändå är lätt att skriva en bok.

– De bästa stunderna när jag skriver är då det händer någonting och jag vill bara skriva vidare för att jag är så nyfiken på att se vad som kommer att hända. Men det här är verkligen bara en procent av tiden, mest sitter jag framför datorn och tycker att jag är skit.

Hästar och relationer

En gång om året är en relationsroman, och relationer är ett sedan tidigare bekant tema i Öhmans romaner.

– Jag har ju skrivit väldigt mycket om relationer i tidigare romaner, och sen har jag skrivit kapitelböcker om relationer men där hästar spelar en stor roll. Så jag skriver väl om mina största intressen, hästar och människor.

Men fortsätter Öhman:

– Den här boken har faktiskt inte en enda liten häst i sig!

Pärmen på Peppe Öhmans bok En gång om året.
Bildtext Varför gör människor som de gör och lever som de gör? Varför anses vissa saker vara helt normala medan andra är jättekonstiga? Det är några av de frågor som Peppe Öhman har funderat på medan hon har skrivit romanen En gång om året.
Bild: Norstedts

Öhman berättar att hon sällan vet var en idé kommer att sluta, utan den utvecklas och tar nya vändor medan hon skriver. Att hon ändå ofta landar i sedan tidigare bekanta teman har sin förklaring.

– Jag tycker att man ska skriva om sånt som man själv är intresserad av, och jag tycker att det är superintressant med mänskliga relationer och samhällsnormer. Det är saker som jag tänker väldigt mycket på.

Därför blev det en till bok om relationer men också om vad som är tabubelagt och vad som är okej i en relation, berättar Öhman.

En modern relationsroman

En gång om året handlar om Karolina som är tillsammans med Christian och har en affär med Adam. Ett samtida triangeldrama som utspelar sig i Stockholm.

Men romanen innehåller också annat än relationer och kärlek, då en viss kritik mot patriarkatet oundvikligen har slunkit in mellan raderna.

– Jag tycker ju mycket om att prata om feminism och jämställdhet, men jag tror att ingen orkar lyssna på någon som berättar hur man ska leva eller sätter upp regler. Det är så mycket bättre att skriva en historia och låta folk själva dra sina egna slutsatser.

Jeanette Öhman.
Bildtext Peppe Öhman hoppas att de som läser hennes roman En gång om året också ska reflektera över hur de själva reagerar på händelser och påståenden i romanen.
Bild: Norstedts / Anna Maria Zunino Noellert

En gång om året följer Karolinas som försöker hitta sig själv och vara sann mot sig själv, men inte heller vara för hård mot Christian som hon lever tillsammans med.

Karolinas kärlekskval grundar sig delvis i att hon inte lever enligt de rådande samhällsnormerna, någonting som Öhman vill tänja på med sin roman.

– Jag tycker att fler kvinnor generellt borde unna sig mera i livet.

Som att skaffa sig en älskare?

– Jamen, till exempel!

PEPPE TIPSAR

Böcker "Jag läser mycket parallellt och just nu läser jag Starka band av Vivian Gornick och Londonflickan av Susanna Alakoski. De är båda jättebra! Jag försöker läsa mycket skönlitteratur på svenska då jag annars pratar och läser mest på engelska."

Podcaster Lyssnar på amerikanska podcaster om teknologi och politik. The Daily, Up First, Left Right and Center och Pivot. "Pivot är en av mina favoritpodcaster och Kara Swisher som drar den är en av USA:s bästa journalister."

TV Tittar på Severance. "Jag tycker att Adam Scott och Patricia Arquette är otroligt bra i den här dystopiska serien om arbetslivet."

Nyhetsbrev Kara Swisher har ett jättebra nyhetsbrev, Ann Friedman har ett otroligt bra nyhetsbrev som jag har prenumererat på sedan 2013 och finlandssvenska Laura Klingberg som är bosatt i Göteborg har ett jättebra nyhetsbrev.

"Jag älskar nyhetsbrev och jag tror verkligen att nyhetsbrevens tid är här! Vi översvämmas ju av information på internet och det är så lyxigt att någon som man litar på och vet att har bra smak sitter och kurerar ett nyhetsbrev och säger det här ska du läsa."