Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ukrainas VM-kvalmatch skjuts upp – oklart när de europeiska lagen i fotbolls-VM kan spikas

Från 2022
Oleksandr Zintjenko firar framför sina lagkamrater.
Bildtext Så här glad var Manchester City-spelaren Oleksandr Zintjenko i november. Ukraina bortabesegrade Bosnien-Hercegovina i VM-kvalet och säkrade andraplatsen i gruppen där Finland slutade trea.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Fotbolls-VM kör i gång i Qatar i november. Tio av tretton europeiska VM-lag är redan spikade men det lär ta tid innan det europeiska kvalet kan avslutas.

Om tre veckor borde det stå klart vilka tretton länder från Europa som får spela fotbolls-VM i slutet av året. Tre europeiska VM-biljetter står fortfarande på spel och tolv länder är involverade.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har ändå ställt till det.

BBC rapporterar att matchen Skottland–Ukraina i skotska Glasgow den 24 mars har inhiberats. Enligt BBC kommer matchen sannolikt att spelas först i juni.

En stor del av spelarna i Ukrainas landslag spelar i den inhemska ligan. I VM-kvaltruppen i november höll 15 av 23 spelare till på hemmaplan.

VM-kvalets andra fas i Europa
DatumBiljett 1Biljett 2Biljett 3
24 marsWales–ÖsterrikeRyssland–PolenPortugal–Turkiet
24 marsSkottland–UkrainaSverige–TjeckienItalien–Nordmakedonien
29 marsFinalFinalFinal

Det internationella fotbollsförbjudet Fifa och det europeiska fotbollsförbundet Uefa har tidigare bestämt att utestänga Ryssland från alla internationella turneringar.

Det ryska förbundet har ändå meddelat att det tänker överklaga till den internationella skiljedomstolen Cas, vilket samtidigt kan resultera i att matcherna i slutet av mars inte kan spelas som planerat.

Den ursprungliga planen var att vinnaren i matchen Ryssland–Polen möter vinnaren i mötet Sverige–Tjeckien. Finalvinnaren skulle ta sig till fotbolls-VM. Polen, Sverige och Tjeckien har hunnit meddela att de inte tänker spela fotboll mot Ryssland.

VM-grupperna borde lottas den 1 april. Det är oklart hur de uppskjutna matcherna påverkar lottningen.

Diskussion om artikeln