Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"I många omgångar har Tryckis känts som ett andra hem" – så här minns ni Tryckeriteatern i Karis

Från 2022
Uppdaterad 14.03.2022 06:55.
Tjej sminkar sig vid en spegel.
Bildtext I sminklogen på Tryckis har många förberett sig inför en föreställning. Bilden är från Karis Music Show 2015.

Otaliga är de timmar som dansare, skådespelare, scenografer, regissörer och besökare spenderat i den svartmålade salen i Karis. Nu när Tryckeriteatern snart rivs samlar vi era bästa minnen från åren som gått.

När man plöjer igenom den skörd av minnen som skickats in blir det tydligt att den lokala teatern har påverkat många under årens lopp.

Tryckis har gett människor upplevelser, nya vänner, hobbyn och till och med nya yrken.

Minnena gör mig gråtfärdig av lycka

Jag minns min första övning inför Emil i Lönneberga på Raseborg. Jag kom med i mitten av övningsperioden. Alla kände redan alla, jag kände bara två.

En helt ny värld öppnade sig för mig. Då jag aldrig tidigare stått på en scen, ovissheten som sedan blev till mitt livs bästa sommar.

Blir nästan gråtfärdig av lycka då jag tänker tillbaka på övningarna på Tryckis. ❤️

Mimma Hemming

Christoffer Westerlund, Tommy Haakana, Jessika Elfving, Patricia Korenius, Albin Hampf och Ellen Haakana har huvudrollerna i Raseborgs sommarteaters pjäs Emil i Lönneberga.
Bildtext Ellen Haakana, Jessika Elfving, Tommy Haakana, Patricia Korenius, Albin Hampf och Christoffer Westerlund övar på Tryckis inför Emil i Lönneberga på Raseborgs sommarteater år 2015.
Bild: Raseborgs sommarteater/Emilia Nyberg

Min första gång på Tryckisscenen var 2010 i Hurja Piruettis vårföreställning. Varje år längtar jag till vårförställningarna och Tryckis

Dansare vid Hurja Piruetti

Tiden på Tryckis bekräftade mitt kall att bli skådespelare

Jag gick på Västra Nylands folkhögskolas teaterlinje 1999-2000. En oförglömlig tid på Tryckis. Första gången i mitt liv som jag fick spendera nästan ett år tillsammans med människor som var likasinnade som jag.

Som slutarbete gjorde vi Vårens uppvaknande av Frank Wedekind i Cris af Enehielms regi. Fortfarande en av de pjäser som är på min topp tre-lista.

Tiden på Tryckis bekräftade mitt kall, att bli skådespelare. Det har nu varit mitt yrke i snart 20 år. Jag höjer en skål och minns Tryckeriteatern med värme och kärlek!

Johan Aspelin

Ungdomar står på scen och sjunger.
Bildtext Elever från Karis svenska högstadium och Karis-Billnäs gymnasium uppträdde med Karis Music Show på Tryckeriteatern. Bilden är från 2015.

Jag minns Karis Music Show som vi elever och vår underbara musiklärare Susann Sonntag ordnade

Ronja

Minnena från Tryckis bärs med stolthet

Man har nog fått en hel massa minnen, allt från det att man jobbat på Karis Tryckeri tills det att man stod på scenen första gången.

Dessa minnen och de vänner man fått via Tryckis bär man med stolthet. Man får hoppas det denna fantastiska anda flyttas över till den nya teatern också.

Minnen finns det så mycket av så man vet inte var man borde börja. Tack Tryckeriteatern för allt.

Signatur tenneK

Karisrevyn 2009 På ruinens brant.
Bildtext Gänget som gjorde Karisrevyn På ruinens brant 2009.
Bild: Jan Lindroos

My first time on stage was at Hurja Piruetti in 2009. My first show was Pippi Longstocking. I remember having so much fun at my first dance show. The spring shows are still my favorite time of the year

Dansare vid Hurja Piruetti

Min karriär började på Tryckeriteatern

Min karriär som scenograf började på Tryckeriteatern 1997. Erik "Miki" Pöysti gjorde ett vågat drag och tyckte jag skulle vara en perfekt scenograf till Djurfarmen som han höll på att göra med eleverna på teaterlinjen vid Västra Nylands Folkhögskola.

Vid den tiden studerade jag konst och hade ingen aning om vad yrket innebär, men efter premiären kände jag att detta ville jag göra flera gånger.

Det skulle bli många fler gånger och jag känner mig lyckligt lottad som fått bygga och måla upp bakgrunder åt många underbara uppsättningar under åren som gått. Blodsbröder, Mästaren och Margarita, Mannerheim, bara för att nämna några och man får absolut inte glömma alla underbara projekt med DUV.

Scen ur teatern Mannerheim - mannen och myten. Mannerheim (Stefan Elf) står vid ett skrivbord. Till vänster syns skådespelaren Mats Enberg och till höger skådespelaren Kari Danielsson.
Bildtext Scen ur teatern Mannerheim - mannen och myten. Stefan Elf i rollen som Mannerheim tillsammans med skådespelarna Mats Enberg (till vänster) och Kari Danielsson.
Bild: Malin Valtonen / Yle

I många omgångar har teatern känts som ett andra hem då vi tillbringat sena kvällar där för att bygga dekorer och rigga teknik.

De bästa stunderna har jag dock känt då jag fått njuta som en del av publiken. Om jag ska välja en av alla dessa stunder måste det vara första gången jag såg min dotter uppträda med Hurja Piruetti. Jag var så stolt att jag trodde jag skulle spricka.

Kommer aldrig glömma Tryckeriteatern.

Petri Horttana

Teatergruppen Teater magnitude sätter upp pjäsen Alice i Underlandet på Tryckeriteatern i Karis.
Bildtext Teater Magnitude visade Alice i Underlandet på Tryckeriteatern 2018.
Bild: Emilia Nyberg

Mina minnen är lika gamla som Tryckis. Jag dansade där första gången 1995 i Maratondansen (regi av Miki Pöysti) när teatern öppnades. Nu 27 år senare har jag varit där nästa varje år

Katja Köngäs
Danskolan Hurja Piruettis rektor Katja Köngäs
Bildtext Katja Köngäs instruerar dansare inför Hurja Piruettis vårföreställning 2010.
Bild: YLE / Pia Santonen

En ljuspunkt på kulturhimlen

Tryckis har varit en klar ljuspunkt på vår kulturella himmel! Varje gång vi har haft praktisk möjlighet har vi besökt de föreställningar som är på gång.

Det har varit fina lokala förmågor vi fått se, men också utbudet av gästspel har varit rikligt.

Tryckis har klart visat vilken stor betydelse en lokal/regional teater har!

Signatur pensionärsgubbe

Jag gick teaterlinjen vid VNF och Tryckis var vårt hem

Jennifer Karlsson
Kids game - en scen och sång i pjäsen Blood Brothers.
Bildtext Västnyländska ungdomsringen och Tryckeriteatern satte upp Blood Brothers på Tryckis år 2016.
Bild: Yle / Jonas Sundström

Dansade på invigningen

Jag minns invigningen på Tryckeriteatern där vi uppträdde med danslinjen från "Folkis". Minns till och med koreografins namn: Network. Där stod jag med bland annat Katja Köngäs och i dag är vi kolleger på Hurja Piruetti.

En dröm: Om avslutningsjubileum ordnas, skulle vara att samla dansarna från invigningen för att göra ett nummer igen.

Jenny Romberg-Valkeapää

Jag deltog i Raseborgs sommarteater år 2000 och repeterade inför Grease på Tryckeriteatern. Några teaterbesök är avverkade där

Maria Holmberg

Många goda minnen

Det finns nog oändligt många goda minnen från de runt tjugo år (känns som ganska många år!) jag mer eller mindre regelbundet vistats där.

Alla sköna människor man har haft att göra med bakom och framför scenen:)

Jan Karell

Black Comedy-pjäsen på Tryckeriteatern.
Bildtext Barbro Backman, Jan Karell och Kim Snygg i Black Comedy på Tryckeriteatern 2014.
Bild: Yle / Johan Lönnberg

Tryckis var ❤️ Har spenderat mycket tid där 2009-2019, både som elev, skådis och anställd

Ida Flemmich

Sista föreställningen före coronan

Jag kommer ihåg när vi hade utbyteselever från Sri Lanka och hade en avskedsfest på Tryckeriteatern. Det var sista föreställningen vi hade på scenen före coronapandemin bröt ut.

Nu får vi besöka scenen igen och jag är så glad.

Dansare vid Hurja Piruetti

Tryckeriteatern i Karis 22.2.2022. Karis Tryckeris btyggnad skall rivas och verksamheten flyttas till kulturhuset nya Fokus i sommar.
Bildtext Snart är Tryckis saga slut och en ny börjar i Nya Fokus.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Tack till alla er som delade med er. Du som vill dela med dig av något minne kan skriva i kommentarerna.

Det är ännu oklart exakt när Tryckeriteatern rivs, men rivningslovet är beviljat. Kulturverksamheten som funnits i Tryckishuset kommer i framtiden finnas i kulturhuset Nya Fokus som snart färdigställs i Karis centrum.

Texten korrigerades 14.3. Det var Västnyländska ungdomsringen och Tryckeriteatern som satte upp Blood Brothers 2016.

Tryckeriteatern i Karis är en kulturinstitution i Raseborg - flyttar till ny scen då tegelbunkern rivs

8:37

Diskussion om artikeln