Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lidl drar tillbaka produkter "i rysk stil" – kampanjchef: "Vi vill inte ställa olika matkulturer mot varandra"

Från 2022
Uppdaterad 08.03.2022 15:28.
Lidls skylt och logo på en husvägg i Helsingfors.
Bildtext Lidls beslut att ta bort produkter "i rysk stil", väcker kritik på sociala medier.
Bild: Silja Viitala / Yle

Flera kedjor har slutat sälja ryska produkter i sina affärer efter att Ryssland inledde sitt anfall mot Ukraina. Lidl gick ett steg längre på måndagen och meddelade att affären slutar sälja produkter som bolaget menar att kan uppfattas som ryska.

Många privatpersoner vill bojkotta ryska varor och kräver att varorna tas bort från butikshyllorna.

Bland annat S-gruppen, Kesko och Alko har beslutat att ta bort alla ryska produkter ur sortimentet i Finland.

Lidl Finland uppger att kedjan under de senaste veckorna fått många frågor om ifall det finns ryska produkter i kedjans sortiment.

"Vi utredde saken och vi säljer inga produkter som tillverkats i Ryssland", svarar Meri Aalto, kampanjchef vid Lidl Finland per e-post.

Nu har Lidl Finland dessutom valt att gå ett steg längre: kedjan slutar också sälja produkter "i rysk stil". Det handlar om produkter som marknadsförts i ett veckobrev och som hör till kampanjen "smaker från Östeuropa".

Bolaget meddelade om beslutet på Facebook på måndagen. Enligt Lidl ska de borttagna produkterna doneras till välgörenhet i Finland.

"Vi ville inte att kunderna behöver fundera på ifall en produkt är rysk eller inte"

Svenska Yle frågade Lidl Finland varför kedjan valt att ta bort produkter som pelmener, blinier, kondenserad mjölk och surkål ur temaveckans sortiment.

"Även om temaveckans produkter inte innefattar produkter som tillverkats i Ryssland beslutade vi att ta bort enskilda produkter i rysk stil, som till exempel har rysk text i etiketterna eller produkter som direkt har en koppling till Ryssland. Vi vill inte ställa olika matkulturer mot varandra, men vi ville inte heller att kunderna i det nuvarande världsläget måste fundera på ifall en produkt har tillverkats i Ryssland eller inte", svarar Aalto per e-post.

Aalto skriver att affärskedjan valde att informera sina kunder om beslutet på Facebook för att en stor del av kunderna nås där.

"Eftersom reklamtidningen redan hade tryckts och var på väg hem till kunderna, ville vi informera våra kunder om förändringarna gällande temaveckan och bekräfta att det inte finns ryska produkter bland temaprodukterna", säger Aalto.

Beslutet väcker kritik på sociala medier

På sociala medier har många kritiserat Lidls beslut att ta bort produkter ur temaveckans sortiment.

Facebookinlägget har i skrivande stund närmare 500 kommentarer. En del är oroliga för att Lidls agerande kan bidra till russofobi och diskriminering av slavisk kultur.

Beslutet väcker också frågor och kritik på Twitter.

En Twitteranvändare menar att Lidl utövar cancelkultur och många frågar sig vilka andra produkter Lidl kan tänkas ta bort ur sitt sortiment.

Lidl svarar inte direkt på frågan om ifall de tänker böja sig för kritiken och ta tillbaka varorna i sitt sortiment.

"Vi har fått mycket respons om ämnet och vi förstår kundernas oro. Om det kommer liknande situationer i framtiden, måste vi överväga olika alternativ ännu noggrannare", säger Aalto i e-postmeddelandet.

Helsingin Sanomat och Ilta-Sanomat var först med att rapportera om nyheten.

Rättelse 8.3.2022 klockan 15.26: I citatet efter första mellanrubriken stod det "produkter som tillverkats i Finland" när det skulle vara "produkter som tillverkats i Ryssland". Det finns alltså inga ryska produkter i temaveckans sortiment.