Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Kvinnornas rättigheter har försämrats drastiskt

Från 2022
Uppdaterad 08.03.2022 15:46.
Kvinnor i Afghanistan.
Bildtext Sedan talibanrörelsen kommit till makten i Afghanistan, måste kvinnorna bära heltäckande klädsel.
Bild: Lehtikuva

Under de senaste tolv månaderna har kvinnornas rättigheter drabbats av en mängd bakslag. Det fastslår Amnesty International, med anledning av Internationella kvinnodagen.

Amnesty liknar världshändelserna under slutet av 2021 och början av 2022 vid en konspiration, avsedd att krossa miljoner kvinnors och flickors rättigheter och människovärde. Människorättsorganisationen kräver snabba åtgärder för att inte utvecklingen ska backa ännu mer.

– Kriserna i världen drabbar varken jämlikt eller rättvist, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard i ett uttalande.

– De oproportionerliga följderna för kvinnors och flickors rättigheter är väldokumenterade. Men de försummas fortfarande, eller ignoreras fullständigt, menar Callamard.

Som ett speciellt beklämmande exempel på utvecklingen anför Amnesty Afghanistan, där talibanrörelsen tog makten i augusti 2021. Talibanväldet innebär att afghanska kvinnor och flickor, trots tappra protester, nu behandlas som andra klassens medborgare.

Kvinnor har berättat hur de inte kan återvända till sina jobb eller resa någonstans, om de inte åtföljs av en manlig övervakare. Flickor äldre än tolv år utestängs från utbildning, noterar Amnesty.

Ukrainas kvinnor utsatta

Även coronapandemin har visat sig vara en veritabel kvinnofiende. Amnesty International uppger att pandemin vållat alltmer våld i hemmen. Arbetsmarknaden för kvinnor har blivit osäkrare, och bristen på sexupplysning, preventivmedel och mödravård sämre.

Listan kan förlängas med att man i USA under 2021 införde större restriktioner i aborträtten än under något annat år. Turkiet i sin tur utträdde ur Istanbulkonventionen, och rättsläget för landets kvinnor och flickor har försvagats.

Amnesty oroas naturligtvis också över läget i Ukraina. Redan för flera år sedan dokumenterade organisationen läget i de östukrainska konfliktområdena, där övergrepp mot kvinnor var vanliga. Nu befarar Amnesty att mönstret ska upprepas i resten av landet.

Agnès Callamard säger att regeringarna mycket väl vet vad som bör göras.

– Inget samhälle kan tillåta eller tolerera att mer än halva befolkningens människovärde vittrar sönder. Det finns ingen ursäkt för att inte föra en politik, som är rättvis och rimlig för kvinnor och flickor.

Talibanerna stänger in kvinnorna – men många vägrar

14:33