Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottens välfärdsområde donerar utrustning till Ukraina

Från 2022
En hjärtstartare.
Bildtext Bland annat hjärtstartare skickas till Ukraina. Arkivbild.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Österbottens välfärdsområde donerar bland annat hjärtstartare och syrgasväskor till Ukraina. Idén kläcktes bland akutvårdarna i Jakobstad.

Tanken att donera utrustning föddes inom den prehospitala akutsjukvården i Jakobstad i början av mars och redan från början stod det klart att många ville hjälpa till.

Den första donationen med vårdutrustning skickades den 2 mars. Då hade man samlat ihop fyra vårdväskor med förnödenheter som behövs inom akutvården.

Information om vilken utrustning som behövs har kommit från lokala kontaktpersoner från Ukraina. Även själva transporten har ordnats med hjälp av lokala kontakter.

Den första donationen med vårdutrustning verkar ha nått sitt mål och nästa försändelse är redan på väg. Som bäst håller också verksamhetspunkterna i Österbottens välfärdsområde på att samla in mer utrustning som kan doneras.

Bland den donerade utrustningen finns bland annat sådant som tagits ur bruk men som fortfarande fungerar felfritt, till exempel vård- och syrgasväskor och hjärtstartare. Utrustningen kompletteras med engångsmaterial som används inom akutvården.