Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Komikern Magnus Betnér om att göra humor i kristider: "Man kan inte vara alla till lags, och det ska man inte heller vara"

Från 2022
Komikern Magnus Betnér står framför en grön bakgrund med armarna i kors.
Bildtext Magnus Betnér säger att han är i sitt livs bästa form inför turnén i Finland.
Bild: LINNEA RHEBORG

Mangnus Betnér hör till Sveriges mest kända stand-up komiker och under veckan inleder han sin Finlandsturné i Åbo och Pargas. Yle Åboland talade med honom om hur han tänker kring humor under kristider.

På torsdag stiger Magnus Betnér upp på Skärgårdsbarens scen i Åbo. Då kan man tänka att det finns något av en elefant i rummet, nämligen den säkerhetspolitiska situationen i Europa. Det kan vara en svår lina att gå på för många komiker.

Min utgångspunkt är att jag säger det som jag skulle vilja höra om jag satt i publiken. Om alla tycker om det eller inte skiter jag i.

― Magnus Betnér, stand-up komiker

Man kan välja att inte nämna kriget i Ukraina alls och med det skapa en känsla i publiken att man sopar ämnet under mattan. Om komikern å andra sidan skämtar om kriget kan det igen verka som att han inte tar ämnet på allvar.

Det verkar omöjligt att vara till lags för alla i publiken, vilket Magnus Betnér inte heller tycker att man ska vara.

– Jag försöker prata om det som verkar relevant och viktigt för mig. Min utgångspunkt är att jag säger det som jag skulle vilja höra om jag satt i publiken. Om alla tycker om det eller inte skiter jag i, säger Betnér. Min stand-up är verkligen inte för alla, men det finns många andra att välja på om man inte gillar min stil.

"Det finns de som säger att komiker som Johan Glans inte gör någon förnärmad, men det är inte sant"

Betnér tillägger att det alltid finns en risk att någon tar illa upp eller blir ledsen då man berättar ett skämt.

– Det finns de som säger att komiker som Johan Glans inte gör någon förnärmad, men det är inte sant. Det kan alltid finnas någon i publiken som har ett privat trauma som vi andra kanske tycker är banalt. Det kan röra sig om skilsmässor, sjukdomar eller barnlöshet. Då finns det mitt i allt någon i publiken som blir påmind om de här sakerna och mår dåligt av det, säger Betnér.

Komikern Magnus Betnér kikar ut på scenen från sidan.
Bildtext Magnus Betnér säger att man inte alltid vet vilka ämnen som fungerar innan man är på scen.
Bild: Hanna Nordenswan

Magnus Betnér säger också att man helt enkelt inte kan veta vad som kommer att hända på scen under en stand-up föreställning.

– Mår man dåligt så ska man kanske inte gå och kolla stand-up. Eller så är det precis vad man ska göra. Man måste bestämma själv, säger Betnér.

Betnér säger också att han har ett rykte om sig som en elak komiker, men det känner han att inte stämmer så bra längre.

– Så var det kanske då jag började för 20 år sedan. Jag talar om sådant som jag tycker är viktigt, med en vinkling som jag hoppas folk kan få något av, säger Betnér.

Det har hänt att jag behandlat konflikter tidigare och att det då suttit folk i publiken som hört till gruppen jag gått hårdast emot. Att de blir ledsna får man bara ta.

― Magnus Betnér, stand-up komiker

Trots att Betnér vill tala om ämnen som han tycker är viktiga så lyfter han fram att en komikers främsta uppgift ändå är att få människor att ha lite kul.

– De bästa komikerna tycker jag att är de som säger saker som spelar någon roll, men står man bara och föreläser så är det inte stand-up längre. Då borde man kanske satsa på föreläsande istället.

Stand-up kan lätta på ångesten

Då vissa ämnen ligger på ytan kan stand-up, enligt Betnér, vara ett bra sätt att lätta på ångesten.

– Det har hänt att jag behandlat konflikter tidigare och att det då suttit folk i publiken som hört till gruppen jag gått hårdast emot. Att de blir ledsna får man bara ta. Försöker man vara alla till lags blir man bara en sopig komiker, säger Betnér.

Då en komiker blir mer känd så blir det lite lättare att komma undan med vissa saker, men i slutändan handlar det om hur rolig man är, menar Betnér.

– Jag får kanske lite gratis från publiken eftersom de vet vem jag är och har kommit för att se mig. De går ändå inte med på vad som helst. Man måste vara bra och det är kanske vad som skiljer kända komiker från de mindre kända, säger Betnér.

Magnus Betnér framför en spegel.
Bildtext Betnér har ett rykte som en elak komiker, vilket han inte tycker att stämmer längre.
Bild: Hanna Nordenswan

Diskussion om artikeln