Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige och Finland har skrivit gemensamt brev till EU där man påminner om försvarsklausul: "Det finns flera länder det skulle kunna vara aktuellt för"

Från 2022
Uppdaterad 09.03.2022 09:41.
Statsminister Sanna Marin (SDP) och Sveriges statsminister Magdalena Andersson står utanför Villa Bjälbo i Helsingfors.
Bildtext Finlands statsminister Sanna Marin tillsammans med Magdalena Andersson i Helsingfors.
Bild: Fanni Uusitalo/Statsrådets kansli

Sveriges statsminister Magdalena Andersson säger att Finlands och Sveriges regeringar skrivit ett gemensamt brev till EU där man påminner om klausulen om att man som EU-nation är skyldig att hjälpa en annan som utsätts för väpnat angrepp.

Statsminister Magdalena Andersson berättade om brevet på en pressträff på tisdag eftermiddag.

– Det handlar om att understryka och påminna om klausulen som finns, den är viktig för alla i EU. Det finns flera länder det skulle kunna vara aktuellt för, säger Andersson.

Brevet är skrivet inför Europeiska rådets möte som hålls på torsdag och fredag.

Enligt Lissabonfördraget är övriga medlemsstater skyldiga att ge en medlemsstat som utsätts för väpnat angrepp på sitt territorium stöd och bistånd "med alla till buds stående medel".

Sverige förbereder ingen Natoansökan – följer finsk debatt

Magdalena Andersson höll under pressträffen fast vid att Sverige i nuläget inte ska söka om ett Natomedlemskap. Trycket på den svenska regeringen har blivit större då flera opinionsmätningar visat ett allt större stöd för Nato bland befolkningen.

– En Natoansökan i detta läge skulle destabilisera läget ytterligare. Sverige fortsätter att hålla den konsekventa linje som vi haft under en mycket lång tid, säger Andersson.

Svenska Yle har kontaktat Magdalena Andersson för att fråga om Sverige också anser att en finländsk Natoansökan skulle leda till att läget destabiliseras, men inte fått något svar.

Magdalena Andersson står vid ett podium.
Bildtext Sveriges statsminister Magdalena Andersson höll en pressträff på tisdag eftermiddag.
Bild: Pelle Nilsson / AOP

Andersson ville inte kommentera hur Sverige skulle reagera på om Finland skulle skicka in en Natoansökan och kallar det en hypotetisk fråga.

– Men att det pågår en diskussion i Finland, det vet vi alla. Den följer vi mycket noggrant och därför har vi väldigt nära kontakter med Finland. Det var bland annat därför jag och försvarsminister Peter Hultqvist var i Finland i lördags och vi står i daglig kontakt med den finska regeringen och den finska presidenten under de kommande veckorna, för att noggrant följa processen i Finland, säger hon.

Försvarssamarbetet mellan Finland, Sverige och USA stärks

Sveriges statsminister och försvarsminister besökte i lördags Finland för att diskutera det säkerhetspolitiska läget. Det här efter att president Sauli Niinistö besökt USA:s president Joe Biden. Magdalena Andersson säger att man där bland annat diskuterade hur man ska stärka det trilaterala samarbetet.

– Våra försvarsministrar kommer att jobba med det. Nu ska jag inte släppa nyheter från andra länder, men det kommer att vara väldigt mycket bilaterala kontakter i närtid mellan Sverige och Finland men också med USA, säger Andersson.

Hon ville inte specificera vad det arbetet kommer att leda till, men syftet är att stärka försvarssamarbetet mellan Sverige, Finland och USA.

9.3.2022 kl. 09:40: Artikeln uppdaterad med information om att Svenska Yle kontaktat statsminister Magdalena Andersson.