Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klart: Handbollsherrarnas VM-kvalmatcher mot Ukraina blir inte av – Finland vidare till nästa omgång

Från 2022
Finlands handbollsherrar tågar in i rad.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Kalle Parkkinen

Finlands VM-kvalmatcher mot Ukraina kommer inte att spelas på grund av Rysslands invasion. Handbollsförbundet meddelar att Finland kommer att få möta Kroatien i nästa kvalrunda i april.

Det stod redan tidigare klart att båda VM-kvalmatcherna mellan Finland och Ukraina skulle spelas på finländsk mark.

Sedan Finland presenterade truppen i mitten av februari har det spända läget i Ukraina hunnit utvecklas till ett krig efter en rysk attack. På tisdagen meddelade europeiska handbollsförbundet EHF att matcherna, som skulle ha spelats nästa vecka, ställs in.

Handbollsförbundet tolkar de inställda matcherna som att Finland är klart för den tredje kvalomgången.

– Enligt vår uppfattning kommer matcherna inte att kunna bli av alls på grund av kalendern och vi är därmed vidare till nästa skede av VM-kvalet, där Kroatien står för motståndet, uttalar sig förbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen i ett pressmeddelande.

– Det här är väldigt beklagligt, men samtidigt ett väntat beslut. Situationen i Ukraina är så allvarlig att det nog inte är handbollen som snurrar i spelarnas tankar just nu.

Det finländska laget kommer ändå att samlas i Kisakallio nästa vecka som planerat, för att börja fokusera på matcherna mot Kroatien.

– Det var givetvis inte så här som vi ville gå vidare. Vi hoppas att läget lugnar sig i Ukraina, och att vi senare kan möta ett ukrainskt lag som inte behöver bekymra sig över annat än segrar på handbollsplanen, säger Mitrunen.

Diskussion om artikeln