Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Det mesta har vi gjort med folkdräkt, men skidat har vi inte förut" – i Lovisa firades kvinnodagen med folkdräktsskidtur

Från 2022
Uppdaterad 10.03.2022 05:32.
Det var idel glada miner när Lovisakvinnorna skidade i folkdräkt i Kapellparken. - Spela upp på Arenan

Ungefär 15 personer samlades i Kapellparken i Lovisa för att skida i folkdräkt på kvinnodagen. På fötterna hade skidlöparna allt från moderna vallningsfria skidor till arméns gamla skidor och träskidor från 50-talet.

Det blåser sydlig vind och snön faller lätt i Kapellparken i Lovisa. Det har snöat hela dagen och ute är det minus fyra grader. Trots att våren enligt kalendern är här, vill vintern inte ge med sig.

I Kapellparken i Lovisa går en slinga på knappt en kilometer, men i dag är det inga vanliga motionärer som glider fram i skidspåret utan det är kvinnor och barn i folkdräkt.

– Det är så roligt när det är kvinnodag och det ordnas något sådant här. Därför är jag här, säger Mita Seger-Fält från Tessjö i Lovisa.

Hon står på ett par vita arméskidor. Skidorna har hon lånat av sin moster och i sin mammas och pappas garage hittade hon gamla stavar. Folkdräkten är en dräkt från Strömfors som hennes mamma har vävt och sytt.

Tre damer åker skidor i nerförsbacke iklädda folkdräkt.
Bildtext Mita Seger-Fält längst fram bär en Strömforsdräkt som hennes mamma vävt och sytt. Längst bak Johanna Winqvist i en Pyttisdräkt med röd kjol.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Med sig har hon Johanna Winqvist, också hon från Tessjö i Lovisa. Winqvist har på sig en Pyttisdräkt och hon stakar sig fram med ett par gamla bambustavar. Skidorna hon står på är ett par tjärade skidor i trä, antagligen från 50-talet, men hon är inte riktigt säker.

– Jag brukar inte skida i folkdräkt, men annars skidar jag en hel del med lite annorlunda utrustning, säger hon och skrattar.

För både Seger-Fält och Winqvist är skidturen ett bra sätt att vädra dräkten, som det är lite svårt att hitta användning för till vardags. De berättar båda att de senast bar folkdräkt på självständighetsdagen då Finland fyllde 100 år.

Ulrika Rosendahl är museiintendent på Lovisa museum och det är hon som ordnat evenemanget.

Rosendahl berättar att det var Kalevala Kvinnoförbundet som kläckte idén förra vintern. De ville hitta på något som kombinerar skidning, natur och folkdräkter och så utmanade de alla som har folkdräkt att dra på sig dräkten och ställa sig på ett par skidor.

– Vi kunde inte låta bli att haka på det här på Lovisa museum. Vem som helst orkar ta ett varv i Kapellparken.

Museiintendent i Lovisa Ulrika Rosendahl skidade i en Helsingekjol.
Bildtext Museiintendent Ulrika Rosendahl tycker att man borde använda folkdräkt oftare och mer avslappnat.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Själv bär Rosendahl en Helsingekjol. Den är svart och har granna ränder längst ner i fållen. Upptill är det ylletröja och stickad mössa som gäller.

Rosendahl tycker att man inte borde ta det här med folkdräkten på så stort allvar och tänka att alla accessoarer alltid ska vara med när man använder dräkten.

– Inte tror jag att någon skidade i linneskjorta förr i världen heller, nog hade man ylletröja på sig.

Inari Porkka har gjort en egen tolkning av bindmössan, en röd keps med broderier och spets.
Bildtext Lovisabon och konstnären Inari Porkka har gjort folkdräktsinspirerad street fashion.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

En som vågar experimentera med folkdräktskonceptet är Lovisabon Inari Porkka. Hon står i publiken och hejar på skidlöparna. På huvudet, ovanpå mössan som behövs för att värma öronen, har hon en röd keps med spets.

– Folkdräkter är jättedyra så det är inget för mig, men jag vill göra folkdräktsinspirerad street fashion. Den här kepsen brukar jag ha på mig på folkdräktsevenemang, inte till vardags.

När Porkka såg den traditionella bindmössan för första gången tyckte hon den liknade en keps, så därför gjorde hon en egen variant av mössan.

Porkka har också tillverkat en folkdräktsinspirerad t-skjorta och har för avsikt att i framtiden sy egna folkdräktsinspirerade byxor med "adidasränder".

Linnea och Maria Lindén skidar runt Kapellparken tillsammans. På fötterna har de inga träklabbar från 1900-talet, utan moderna vallningsfria skidor.

Linnea är nio år och berättar att det var mamma Maria som tvingade med henne, men att det känns helt okej eftersom hon gillar att skida och är van att bära folkdräkt.

– Jag har en ylletröja istället för väst, för med väst kan det bli kallt på vintern, berättar Linnea Lindén.

Linnea och Maria Lindén skidade i Pernås folkdräkt.
Bildtext Linnea och Maria Lindén har gjort det mesta i folkdräkt, men det här är första gången de skidar iklädda den.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Både mamma och dotter bär en folkdräkt från Pernå eftersom mamma Maria kommer från Sarvlax i Pernå. Till yrkes jobbar Maria Lindén som folkdräktskonsult på föreningen Brage och efter skidturen ska hon hålla en föreläsning om folkdräkter på Lovisa stads museum.

Lindén är jättenöjd med dagens skidevenemang och överraskad över att så många ville delta med dräkter, skidor och allt.

– Det är roligt att folk sökt fram säkert 100 år gamla skidor, men vi som har lite modernare skidor har nog lite bättre glid, säger hon.

Är det första gången ni skidar i folkdräkt?

– Det mesta har vi gjort med folkdräkt, men skidat har vi inte förut, säger Maria.

Hur går det då Linnea?

– Det går lika lätt och lika bra som med vanliga kläder. Men spåren hade inte så bra glid.

Sju damer iklädda folkdräkt och skidor poserar i Kapellparken i Lovisa.
Bildtext Här en del av deltagarna i folkdräktsskidturen i Kapellparken i Lovisa på kvinnodagen.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Just nu kan du ta del av utställningen Folkdräkt – hundra år av organiserat dräktarbete på Brage som visas på Lovisa stads museum. Utställningen visar förstår en hel del vackra dräkter, men man får också lära sig om dräktkulturen i Svenskfinland.

I år har det förflutit 100 år sedan de finlandssvenska folkdräkterna började utformas genom organiserat dräktarbete inom föreningen Brage. Utställningen visas fram till den 9 april på Parkgatan 2 och är öppen tisdag till fredag och söndag klockan 12–16.

Utställningen kommer att turnera på olika museer i år, men först ut är Lovisa stads museum.