Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kriget i Ukraina har fått personer i alla åldrar att vända sig till Mieli rf:s kristelefon: "Människornas grundtrygghet har rubbats"

Från 2022
En person håller i en telefon i handen.
Bildtext Enligt organisationen Mieli skapar kriget i Ukraina ångest och rädsla hos personer i alla åldrar.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Rysslands invasion av Ukraina hörs också i organisationen Mieli Psykisk hälsa Finlands kristelefon och chatt. Enligt organisationen har kriget till och med orsakat försvagad funktionsförmåga och sjukledigheter hos personer i Finland.

Kriget i Ukraina har gett upphov till samtal till kristelefonen, och det märks att krisen rubbar grundsäkerheten hos personer i alla åldrar, uppger föreningen Mieli i ett pressmeddelande.

Hittills har cirka 400 samtal om Rysslands attack mot Ukraina förts via kristelefonen, enligt organisationen. Mest samtal fick organisationen under fredagen den 25 februari, dagen efter att Ryssland invaderade Ukraina.

De som ringt kristelefonen har uppgett oro över att kriget ska spridas till Finland, och en del är också rädda för hotet om ett nytt världskrig eller kärnvapenkrig. En del har också funderat på konkreta saker, som huruvida skyddsrummen räcker till för alla.

I enskilda samtal har den som ringt också lyft fram en oro för anhöriga i Ukraina och i Ryssland.

Tips från experter på krisarbete, när prat om krig väcker oro

  • Ta emot känslan av oro som en naturlig reaktion.

  • Dela med dig av dina tankar med närstående och vänner.

  • Kom ihåg att följa nyheterna måttligt: en eller två gånger per dag räcker.

  • Lev din egen vardag normalt och ta hand om dig själv och dina närstående.

  • Tänk på det som är bra: I Finland råder fred, allt fungerar, vi är trygga. Man söker en lösning på situationen.

  • Ta emot vad barnen känner och upplever. Ge barnet tid att uttrycka sina tankar med egna ord. Berätta att vi är i trygghet och att vi fortsätter vårt eget liv och att vuxna arbetar för att inget ont ska hända eller om något ont händer, så klarar vi nog det.

  • Lev i nuet, var närvarande och gör saker som ger glädje.

    Källa: Mieli rf

"Situationen i Ukraina nämns i nästan varje samtal"

"Människornas grundtrygghet har rubbats. Situationen i Ukraina nämns nästan i varje samtal, även om samtalen till kristelefonen skulle handla om en personlig kris", säger Susanna Winter som är chef för kristelefonverksamheten vid Mieli i pressmeddelandet.

I februari fick kristelefonen över 33 000 samtal, vilket är mer än någonsin tidigare.

De äldsta som ringt kristelefonen har varit över 90-åringar, men läget har gjort att personer i alla åldersgrupper tagit kontakt.

Kriget oroar också unga

Enligt Mieli rf har Rysslands invasion av Ukraina och den ångest som kriget har orsakat försvagat människors funktionsförmåga och förvärrat psykiska problem. För en del har ångesten också lett till att man varit tvungen att ta sjukledigt.

Organisationen uppger att många också velat diskutera kriget i Sekaisin-chatten, vars målgrupp är personer som är mellan 12 och 29 år gamla. Hittills har över 170 diskussioner om kriget i Ukraina förts i chatten.

Läget vållar oro i synnerhet bland 20–24-åringar.

"Efter två coronaår började en ny kris som kommer närmare huden. I sådana här situationer kan världen se hopplös ut för unga", säger Satu Raappana som är verksamhetsledare för Sekaisin Kollektiivi i pressmeddelandet.

Så här kan du kontakta kristelefonen

Psykisk Hälsa Finland Mieli rf upprätthåller en kristelefon som erbjuder samtalsstöd på svenska på telefonnumret 09 2525 0112.

Telefonjouren är öppen måndag och onsdag klockan 16–20. På tisdag, torsdag och fredag kan du kontakta kristelefonen klockan 9–13.

Läs mer om kristelefonen här!

Mieli rf uppger att man förbereder sig på att krissamtalen kommer att öka.

Studerande upplever ångest på grund av kriget i Ukraina – experten tipsar om hur man hanterar ångesten - Spela upp på Arenan