Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ryssland ersätts inte – svenskarna irriterade efter att Polens fotbollsherrar getts fri passage: "Ur ett sportsligt perspektiv är beslutet helt uppåt väggarna"

Från 2022
Uppdaterad 09.03.2022 09:25.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson viftar med händerna.
Bildtext Janne Andersson försöker lotsa Sverige till fotbolls-VM som spelas i Qatar i slutet av året.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Herrarnas fotbolls-VM närmar sig och tre europeiska biljetter har ännu inte delats ut. Fifa har nu bestämt hur kvalet i Europa fortsätter. Polen behöver vinna en match, inte två, för att ta sig till Qatar.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har ställt till det i fotbollsvärlden då såväl Ryssland som Ukraina avancerat till VM-kvalets andra fas.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa meddelar nu på sin webbplats att matchen Skottland–Ukraina, som skulle spelas den 24 mars, flyttas till juni. Vinnaren i matchen Wales–Österrike möter vinnaren i matchen Skottland–Ukraina. I finalmatchen i juni står en VM-plats på spel.

Det var meningen att Polen, Ryssland, Sverige och Tjeckien skulle göra upp om en biljett. Då Ryssland uteslutits, och matchen Ryssland–Polen inte blir av, meddelar Fifa att Polen får fri passage till finalen. Ryssland ersätts därmed inte av något annat lag.

Vinnaren i matchen Sverige–Tjeckien den 24 mars möter Polen den 29 mars.

Polen får en fördel i en eventuell playoff-final

Det svenska förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand gillar inte beslutet.

– Vi tycker att det sportsligt rimliga och mest rättvisa hade varit att Polen fått ett nytt motstånd i en semifinal. Principen om att spela med samma förutsättningar, det vill säga spela och vinna två tävlingsmatcher för att nå VM-slutspelet borde gälla. Men nu har vi fått ett besked och vi förhåller oss till det även om nu Polen får en fördel i en eventuell playoff-final, säger Sjöstrand på förbundets webbplats.

Förbundskaptenen Janne Andersson är inte heller belåten.

– Fifa fattade till slut rätt beslut när det gällde Ryssland men det här beslutet är tyvärr helt uppåt väggarna ur ett sportsligt perspektiv.

Fifas besked innebär att två europeiska VM-platser delas ut i slutet av mars och en i juni. Fotbolls-VM i Qatar startar den 21 november 2022.

Diskussion om artikeln