Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Amerikansk basketstjärna gripen i Ryssland – misstänks för knarksmuggling

Brittney Griner spelar basket.
Bildtext I augusti vann Brittney Griner OS-guld med sitt USA i Tokyo.
Bild: Wally Skalij/Los Angeles Times/Shutterstock/All Over Press

Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner sitter gripen i Ryssland. Enligt ryska uppgifter ska Griner vara anklagad för knarksmuggling, ett brott som kan ge upp till tio års fängelse.

Brittney Griner har i många år varvat spel i nordamerikanska WNBA med spel i den ryska klubben UMMC Jekaterinburg. Orsaken är främst ekonomisk då lönenivån i Ryssland har varit upp till fyra gånger högre. I Ryssland spelas det under vinterhalvåret och i USA under sommarhalvåret, vilket har möjliggjort en dubblering.

Då den 31-åriga Griner i februari återvände från ett landslagsuppdrag greps hon på en flygplats i Moskva. Hon misstänks ha haft e-cigarettutrustning innehållandes cannabisolja i sitt bagage – ett brott som kan resultera i fängelse i upp till tio år. Ryska myndigheter säger till Russia 24 att de misstänker att det handlar om en "betydande mängd".

Politiker på högsta nivå är involverade och även USA:s utrikesminister Anthony Blinken har hunnit uttala sig.

– Om en amerikansk medborgare frihetsberövas var som helst i världen, inklusive Ryssland, står vi redo att erbjuda all möjlig assistans. Vi har en ambassad som jobbar med de här frågorna, säger Blinken.

I USA befarar man att gripandet kan ha en koppling till de sanktioner som Rysslands anfall på Ukraina har resulterat i, och att de kraftigt försvagade diplomatiska relationerna mellan USA och Ryssland försvårar möjligheterna för Griner att lämna landet.

Källor: AP, Reuters