Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare hittade det mytomspunna vraket Endurance "i väldigt fint skick" i Antarktis

Endurance hittades på havets botten - Spela upp på Arenan

Forskare har lokaliserat vraket Endurance som sjönk under polarforskaren Sir Ernest Shackletons otroliga upptäcktsfärd i Antarktis 1915.

Det är äventyrare, marinarkeologer och tekniker som lokaliserat vraket med hjälp av bland annat undervattensdrönare, rapporterar The New York Times.

Vraket hittades i Weddellhavet mellan Antarktiska halvön och Dronning Maud Land, på cirka tre kilometers djup. Där har det legat sedan 1915 då det sjönk under upptäcktsresanden Ernest Shackletons resa.

Sökarbetet har pågått i två veckor på ett område med en areal på kring 240 kvadratkilometer. Arbetsgruppen, med målet att lokalisera, studera och filma vraket, har haft problem både med havsisar och kalla temperaturer.

Datorskärmar med bilder av ett vrak.
Bildtext Skärmarna i kontrollrummet på forskarnas fartyg visar laser- och videobilder på vraket.
Bild: Esther HORVATH / Falklands Maritime Heritage Trust / AFP/Lehtikuva

Otrolig överlevnadshistoria

Projektet i sig har ändå pågått längre än så. Svenska Yle rapporterade om en tidigare expedition 2019. I artikeln kan du också läsa mera om Shackletons äventyr med tremastade Endurance.

Berättelsen om den irländskfödda Shackletons resa med Endurance hör till de mest otroliga överlevnadsberättelserna när det gäller upptäcktsresor.

När Endurance under sin resa fastande i packis i Wedellhavet tvingades besättningen på 28 man till slut överge skeppet. De sov i flera månader i tält men sedan styrde besättningen mot Elefantön i livbåtar, varefter en mindre grupp lyckades ta sig vidare, 1 300 kilometer i en öppen båt till Sydgeorgien.

Därifrån kunde Shackleton sedan återvända till Elefantön för att rädda resten av sitt manskap.

Ett mysterium löst

Alf Norkko, professor i Östersjöforskning, säger att vrakfyndet är en stor nyhet för en liten krets.

– Det har varit litet av ett mysterium. Man visste ungefär var det borde ha sjunkit och nu har man haft möjlighet att vara ute och söka det och nu har man hittat det, säger Norkko.

Nyheten är enligt honom ett trevligt avbrott i alla dystra nyheter.

Vraket lär vara i briljant skick efter 106 år på tre kilometers djup - hur är det möjligt?

– De bilder man sett visar att väldigt mycket är intakt. Det blev ju inklämt i isen och sjönk för 106–107 år sedan, och det som blev kvar sjönk till botten. Det som är speciellt i Antarktis är att där förmodligen inte finns skeppsmask som vanligtvis äter upp den här typen av vrak av trä, säger Norkko.

Norkko gissar att skeppsmasken inte klarar sig i den delen av världen eftersom det inte finns mycket trä på Antarktis.

– Det betyder att omständigheterna har varit speciella och vraket har kunnat förbli intakt. Mycket växer på vraket men i övrigt är det i väldigt fint skick, säger Norkko.