Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny ansökningsomgång till den svenskspråkiga polisutbildningen

Från 2022
En del av en polisbild syns i bild samt en polis arm i uniform.
Bildtext Vanligen ordnas antagningen till den svenskspråkiga utbildningen en gång på ett och ett halvt år.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

En första omgång ordnades kring årsskiftet. Maximalt 25 personer inleder studierna i januari 2023.

I vår ordnas en andra ansökningsomgång till den svenskspråkiga polisutbildningen. Vanligen har de sökande till den svenskspråkiga utbildningen bara haft en chans att lyckas i urvalsprovet med ett och ett halvt års mellanrum.

Den andra ansökningsomgången ordnas 3.5–6.6.2022. Bland de sökande väljs studerande till utbildningen som startar i januari 2023.

"Om den sökande till exempel har insjuknat under urvalsproven i den första ansökan, får hen nu ett nytt tillfälle att visa sin motivation och kompetens i urvalsprovet", säger överkommissarie Jyrki Haapala i ett pressmeddelande.

"Naturligtvis välkomnar vi också helt nya sökande", fortsätter Haapala.

Poliskommisarie Kjell Nylund inleder info-tillfället.

Fler chanser att söka in till svenskspråkig polisutbildning

Ansökningen till svensk utbildning görs mer lik den finska.

I januari 2023 inleder en klass, eller högst 25 personer, sina polisstudier (YH) på svenska. De studerande väljs från båda ansökningsomgångarna.

Den första omgången ordnades i december–januari och urvalsproven hölls i februari. Urvalsproven i den andra ansökningsomgången hålls i augusti 2022.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Ruotsinkieliseen poliisikoulutukseen järjestetään toinen haku, skriven av Ulla Kuivasmäki. Översättning och bearbetning: Jakob Lillas.