Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Var giftigt mellan dem förra säsongen – blir inte bättre i år": F1-experten listar snackisarna inför säsongen där alla stall startar från noll

Från 2022
Max Verstappen, Lewis Hamilton och Valtteri Bottas.
Bildtext Max Verstappen, Lewis Hamilton och Valtteri Bottas är bara några förare att hålla ögonen på den här säsongen.
Bild: All Over Press

I bästa fall är det fyra stall som tävlar om titeln, tror Fredrik af Petersens. Men svaren på frågorna om hur starka McLaren och Ferrari blivit och om de nya regelförändringarna faktiskt leder till mer action får vi först i Bahrain.

På veckoslutet är det dags igen. Formel 1-säsongen kör igång i Bahrain och förväntningarna är uppskruvade.

– Det kommer att bli en väldigt intressant och spännande säsong då alla börjar om med helt nya bilar, säger Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens.

Helt nya bilar? Javisst. Inför säsongen 2022 har det internationella motorsportsförbundet Fia sett över regelverket totalt.

Charles Leclerc i farten.
Bildtext Större däck och helt nytt utseende för vingarna, där de största och synligaste förändringarna till 2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Målet är att framför allt göra serien mer konkurrenskraftig. Och mer tilltalande för publiken. Ett nytt budgettak och strikta regler för hur bilarna ska byggas ska göra serien jämnare än någonsin.

Det är åtminstone förhoppningen.

– Om det blir så får vi veta först då säsongen kör igång. Tester är tester och lopp är lopp. I Bahrain och Barcelona kan stallen ha gett en fingervisning på hur starka de är, men man vet aldrig vad det är som de testar en dag, säger af Petersens.

"Ska bli lättare att köra om"

Den här senvintern har det funnits mycket att testa. Stallen har jobbat länge på att trolla fram den starkaste möjliga bilen enligt de nya reglerna. Men vad är det i praktiken som är nytt?

– Enkelt förklarat är det aerodynamiken som ska bli mycket simplare, säger af Petersens.

– Man går tillbaka till något som kallades ground effect-bilar. Det handlar om att många delar som har synts till på chassin är borta, istället ligger fokus på bottenplattan. Sen finns det så klart massor av små saker som ändrat, förklarar han.

Mercedes har tolkat den omstrukturerade regelboken mest kreativt av alla. I Bahrain visade det sig att stallet skalat av de så kallade sidepodsen så gott som helt och hållet.

Lewis Hamilton testar nya bilen i Bahrain.
Bildtext Nerbantad silverpil i Bahrain.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

För de andra stallen handlar det bland annat om att fram- och bakvingarna ska se tvärt annorlunda ut i jämförelse med hur de såg ut i fjol. Med ett större fokus på bottenplattan minskar man på betydelsen av den så kallade smutsiga luften bakom bilar som ligger framför en.

– Det ska bli lättare att ligga tätt bakom och lättare att attackera och köra om. Det är teorin, sen får vi se om det fungerar i praktiken.

En annan synlig förändring är de nya större däcken, som nu är 18 tum.

– Det har lett till att sikten blir sämre, har åtminstone förarna klagat på under testerna. Men det är något de vänjer sig vid.

"Vem" som kan utmana tätduon? Snarast "hur många"

Säsongen 2021 var kanske den mest dramatiska någonsin. Max Verstappen säkrade VM-titeln först på det sista varvet av säsongens sista lopp – det efter ett milt sagt kontroversiellt domslut.

Verstappen och Lewis Hamilton var innan det i en klass för sig hela säsongen och enligt af Petersens är det möjligt att det ser ut så också i år. Men väntevärdet är att fler förare blandar sig i striden tack vare de nya reglerna, inte minst då Mercedes igen haft problem under testerna.

– Den stora frågan är vad George Russell kommer att göra. Kommer han att nöja sig med att vara nummer två? Eller vill han också vara med och försöka vinna titeln? Toto Wolff har sagt att de får köra mot varandra på samma villkor, det gäller också förarna i Red Bull.

George Russell.
Bildtext Från botten till toppen. George Russell är ny andraförare i Mercedes, men nöjer han sig med den rollen?
Bild: XPB Images / All Over Press

– Sen ska vi inte glömma McLaren som gjorde enorma framsteg den förra säsongen. Och Ferrari med sina enorma resurser var mycket snabba i testerna. De kan sätta käppar i hjulen för de två stora. Inte kanske varje lopp, men ofta.

– Om det går som Fia hoppas är det tre, till och med fyra stall som tävlar om titeln, tror af Petersens.

Rivaliteten

Det råder ändå inget tvivel om att det är duellen mellan just Verstappen och Hamilton som kommer att stjäla allt rampljus åtminstone i början av säsongen.

Säsongen 2021 bjöd ändå på flera krockar mellan de två främsta VM-aspiranterna. Och i media kastade stallcheferna bensin på elden.

– Bägge säger att man har respekt för varandra, att det inte är något personligt och så vidare, och så vidare. Men de kommer aldrig att åka på semester tillsammans.

Toto Wolff och Christian Horner skakar hand.
Bildtext Kompisar, visst? Mercedes och Red Bulls stallchefer var i luven på varandra i flera repriser under säsongen 2021.
Bild: imago images/PanoramiC/All Over Press

– Sen vet man inte hur det blir mellan Toto Wolff och Christian Horner heller. Det var ju ganska giftigt mellan dem förra säsongen. Jag tror inte det blir mycket bättre i år. Det kan kanske vara mer behärskat i början, men tror inte det krävs många lopp för dem att gå tillbaka till samma stil.

Resten då? För AlphaTauri, Alpine, Aston Martin, Alfa Romeo, Williams och Haas är målet i första hand att etablera sig som ett stall som tar VM-poäng på regelbunden basis.

Stallen och förarna 2022

För vissa är det lätt att bygga på framgång från säsongen 2021, men för Alfa Romeo handlar det om att hoppas på en total nytändning. Den förra säsongen blev närmast ett magplask för stallet som hade problem med ekonomin.

Med två nya förare – Valtteri Bottas och Guanyu Zhou – är målet att ta stora kliv framåt.

– Jag tror att de kan bli ett bra mittenstall, säger af Petersens.

– Men det kommer att dröja ett tag. Valtteri Bottas är den som ska leda uppryckningen och det kommer att ta en stund att bli varm i kläderna. Han kommer ändå till ett helt nytt team med helt nya tekniker, nya ingenjörer, nya mekaniker och ett helt nytt sätt att arbeta.

Valtteri Bottas och Guanyu Zhou poserar.
Bildtext Finsk-kinesiskt i Alfa Romeo-bilarna.
Bild: imago images/PanoramiC/All Over Press

Bottas går in i säsongen som stallets förstaförare – en roll han aldrig hade i Mercedes. Zhous roll är åtminstone i början att agera kassako.

– Han kommer med mycket sponsorpengar. Nu säger stallchefen Frédéric Vasseur att de når budgettaket, något de inte gjorde i fjol, och i så fall kan de under den andra halvan av säsongen vara uppe i mittfältet. Innan det kan det bli svårt. Men Valtteri är Valtteri, säger af Petersens.

Vem kommer att vara säsongens största överraskare?

– Jag skulle vilja tippa på Daniel Ricciardo. Han och McLaren-bilen passade inte ihop i början av det förra året. Nu har han fått ge sin input i utvecklingen av den nya versionen. Så jag tror att han kan överraska alla. Resten av toppförarna vet vi redan hur bra de är och det är ingen överraskning om de klarar sig bra.

Motsatsen då, vem kommer att underprestera?

– Haas kommer att sluta sist. De sparkade Nikita Mazepin och bröt samarbetet med den ryska sponsorn. De hävdar att de kan täcka förlusterna med nya sponsorer, men det tvivlar jag på. Jag skulle inte överraskas om det går så dåligt att Gene Haas tröttnar och säljer stallet efter säsongen.

af Petersens lägger också in en floppvarning på domarna. Efter kaoset i Abu Dhabi fick tävlingschefen Michael Masi sparken och Fia genomförde en reform av systemet.

Nu är det två domare som ska turas om – och det gillar inte experten.

– Jag är lite tveksam. Två människor har ändå olika uppfattningar om samma sak. Något som är okej i Bahrain är inte nödvändigtvis okej i Spanien. Det hade varit mycket bättre att bara ha en domare.

F1-kalendern 2022
DatumBana, grand prix
20.3Sakhir, Bahrain
27.3Jeddah, Saudiarabien
10.4Melbourne, Australien
24.4Imola, Emilia Romagna
8.5Miami
22.5Barcelona, Spanien
29.5Monaco
12.6Baku, Azerbajdzjan
19.6Montreal, Kanada
3.7Silverstone, Storbritannien
10.7Spielberg, Österrike
24.7Le Castellet, Frankrike
31.7Hungaroring, Ungern
28.8Spa-Francorchamps, Belgien
4.9Zandvoort, Nederländerna
11.9Monza, Italien
25.9Sotji, Ryssland INSTÄLLT
2.10Singapore
9.10Suzuka, Japan
23.10Austin, USA
30.10Mexico City, Mexiko
13.11Interlagos, Brasilien
20.11Abu Dhabi

Fotnot: Emilia Romagnas, Österrikes och Brasiliens grand prix kommer att innehålla sprinttävlingar på lördag.

Diskussion om artikeln