Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland har knipit fyra medaljer i Peking – se framgångarna i Paralympics genom tiderna i Svenska Yles medaljmaskin

Från 2022
Uppdaterad 11.03.2022 11:56.
Santeri Kiiveri åker super-G i de paralympiska spelen 2022.
Bildtext Santeri Kiiveri tog Finlands första paralympicsmedalj i alpint genom tiderna i Peking.
Bild: Lehtikuva

Finland har sjätte flest medaljer i vinter-Paralympics genom tiderna. Vet du hur många? Vilken idrottare har flest medaljer, och har dessutom knipit guld både i vinter- och sommarspelen? Utforska Finlands alla medaljer från Toronto 1976 till i dag.

I Paralympics i Peking har Finland utökat sitt saldo till 191 medaljer i vinterspelen genom tiderna. Med detta saldo är man sjätte bästa nation. Men vet du vilka paralympiska vinterspel som varit det mest framgångsrika för Finland?

Till Peking reste Finland med sex idrottare, och så här långt har det blivit fyra medaljer.

Matti Suur-Hamari var rörd till tårar då han för andra gången i karriären korades till paralympisk mästare i snowboardcross. "Mina två paralympicsguld skiljer sig mycket från varandra", sade Suur-Hamari efteråt. Men vet du hur många paralympicsmedaljer Suur-Hamari har totalt, och när han tagit dem?

Santeri Kiiveri blev å sin sida historisk då han blev första finländare någonsin att knipa en medalj i alpint. Flest medaljer genom tiderna har Finland i längdåkning, men vet du vilken gren som är tvåa?

Jouko Grip har knipit flest medaljer genom tiderna av finländarna, med sina bland annat tio individuella paralympicsguld. 1984 gjorde han dessutom något otroligt: Grip grep totalt fem guld det året – tre i vinterspelen och två i sommarupplagan. I vinter-Paralympics har Grip ett saldo på åtta guld och fyra silver. Vet du i vilka alla grenar?

Använd knapparna för att kategorisera och filtrera medaljskörden. Du kan också använda sökfältet för att söka på namn, när du klickar på medaljen får du mer information.

Uppdaterad 10.3.2022 kl. 9.30 med Santeri Kiiveris guldmedalj i storslalom.

Uppdaterad 11.3.2022 kl. 11.55 med Matti Suur-Hamaris silvermedalj i banked slalom.

Diskussion om artikeln