Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainas kamp uppmärksammas från Oslo till Tirana – gator och torg uppkallas efter Putins motståndare

En skylt med texten "President Zelensky Way", President Zelenskyjs gata, framför ryska ambassaden i Washington D.C.
Bildtext Demonstranter har placerat en gatuskylt utanför Rysslands ambassad i Washington D.C.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Rysslands invasion har utlöst en riktig namngivningsboom runtom i Europa. I flera städer har man gett – eller planerar att ge – gatorna namn, som anspelar på Ukrainas motståndskamp.

I Oslo beslöt stadsdelsnämnden i Frogner den 8 mars att ge den hittills namnlösa gatukorsningen utanför Rysslands ambassad ett namn. Den ska heta Ukrainas plass.

Drammensveien, den gata som ambassaden ligger vid, behåller dock sitt namn. Förslaget att ge en längre gatusträcka namnet Ukrainas gate vann inte gehör.

– Det skulle ha medfört en stor ändring för många människor som bor vid gatan, och företag som verkar där. Det skulle också ha blivit en fråga för stadsfullmäktige, säger Carl-Henrik Bastiansen, Høyre-ledamot och vice ordförande för Frogners stadsdelsnämnd, till VG.

Förslaget att döpa om en del av den gata, där Rysslands ambassad ligger, lades fram av Miljøpartiet de Grønne. Høyre tyckte det kunde räcka med att ge gatukorsningen utanför ambassaden ett namn med ukrainsk anknytning. Och stadsdelsnämnden ställde sig bakom det senare förslaget.

Rysslands ambassad i Oslo.
Bildtext Rysslands ambassad i Oslo.
Bild: Kjetil Ree (CC BY-SA 2.0)

Ingen vid Drammensveien behöver alltså ändra sin adress. Ukrainas plass blir en informell benämning, men det kan sättas upp en informationsskylt om varför platsen heter så.

Enligt Tore Walaker från Venstre är det ett lämpligt vis att påminna om de tusenåriga banden mellan Norge och Ukraina.

– Vi sitter i en stad vars grundläggare, Harald Hårdråde, hämtade sin fru Ellisiv (Elisabet, Elisaveta) i Kiev, så banden mellan Oslo och Kiev är tydliga, förkunnar Walaker.

"Ett bestående minne" för Rysslands ambassadör

Namnbytet i Frogner fick inspiration närmast från Danmark. Kristianiagade i stadsdelen Østerbro, där Rysslands ambassad ligger, föreslås få namnet Ukrainegade.

Idén kommer från Jakob Ellemann-Jensen, ordförande för Venstre och ledamot av Folketinget. Köpenhamns teknik- och miljöborgmästare Line Barfod har anslutit sig till förslaget, och bett förvaltningen att snabbt utreda saken.

"Jag tycker idén är uppenbar, för vi ska på alla tänkbara sätt visa vårt motstånd mot den tragiska och meningslösa ryska invasionen", säger Barfod i ett skriftligt besked. Hon konstaterar att flera andra personer önskat att ge gatan ett nytt namn.

Barfod understryker att den övriga befolkningen vid gatan måste tillfrågas, innan stadsfullmäktige kan fatta beslut.

Ellemann-Jensen menar att man genom namnändringen kunde hedra de modiga män och kvinnor, som kämpar mot den ryska övermakten. Och den ryske presidentens utsände i Danmark skulle få ett bestående minne.

Den ryske ambassadören oroas vad ett namnskifte ska betyda för förhållandet mellan Danmark och Norge.

Kristiania var det tidigare namnet på Oslo, och namnet Kristianiagade symboliserar de historiska banden och goda relationerna mellan de nordiska länderna, skriver ambassaden på Twitter.

Zelenskyj kan få egen London-aveny

I Litauens huvudstad Vilnius fattade borgmästaren Remigijus Šimašius förra veckan beslutet att gatan där ryska ambassaden är belägen ska heta Ukrainos didvyrių gatvė, "Ukrainas hjältars gata". Namnändringen trädde i kraft onsdagen den 9 mars.

Šimašius var exalterad i sitt besked till de ryska diplomaterna:

– Visitkorten hos varje anställd vid Rysslands ambassad måste nu hedra Ukrainas hjältar. Var och en som skriver brev till ambassaden måste tänka på den ryska aggressionens offer, Ukrainas hjältar, sa borgmästaren triumferande.

Och i Riga har stadsstyrelsen fattat ett liknande beslut. Rysslands ambassad ska hädanefter ligga vid "Den ukrainska självständighetens gata", eller Ukrainas varoņu iela. Även i Prag diskuteras att uppkalla gatan vid Rysslands ambassad efter Ukrainas hjältar, Ukrajinských hrdinů.

I London kan ryska ambassaden inom kort få adressen Zelensky Avenue, upplyser Evening Standard.

I Albaniens huvudstad Tirana fick en gatusträcka onsdagen den 9 mars det nya namnet "Det fria Ukrainas gata", på albanska Rruga Ukraina e Lirë. Både Rysslands och Ukrainas ambassader ligger vid den.