Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ilves spelare har fått ta emot rasistiska rop och meddelanden på sistone – Tappara spårade fram skyldig: "Processen pågår"

Från 2022
Joonas Oden åker ut med ett matchstraff.
Bildtext Joonas Oden fick ta emot rasistiska meddelanden efter att ha fått matchstraff på tisdagen.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Spelare i hockeylaget Ilves har varit föremål för rasistiskt beteende de senaste dagarna. Bland annat hördes rasistiska tillrop under förra veckans Tammerforsderby – och lokalrivalen Tappara har fått kontakt med en skyldig.

FM-ligalaget Ilves publicerade på onsdagen ett inlägg på Facebook där man betonar nolltoleransen mot rasism och ber att man ska kontakta klubben ifall man sett eller hört något som strider mot värderingarna.

Bakgrunden är att lagets spelare fått utstå rasism både i rinken och på sociala medier på sistone.

– Det här gäller inte bara Finland och ishockeyn. Visst är det här ett problem på världsnivå. Vi måste fördöma all diskriminering och rasism kraftigt, säger Ilves vd Risto Jalo till Yle Urheilu.

Kuvakaappaus Ilves Hockeyn Facebook-julkaisusta, jossa tuomitaan rasistinen käytös ja pyydetään ilmoittamaan kaikesta syrjivästä käytöksestä.
Bild: Yle

På tisdagen fick Joonas Oden ta emot rasistiska meddelanden på nätet efter att han fått matchstraff i matchen mot Lukko. Odens knätackling på Ondrej Slovacek rörde upp känslorna i matchen, men ligans disciplinnämnd har meddelat att man inte går vidare med fallet.

Också i Raumo fördöms rasismen.

– Detta språkbruk fördömer vi som klubb kraftigt. Det representerar inte vår supportergemenskap och inte klubbens värderingar, slog Lukko fast på Twitter.

Tappara lockade ögonvittnen med belöning

I fredagens derbymatch mellan Tappara och Ilves förekom rasistiska rop från läktarhåll, riktat mot spelare i Ilves. I Tappara är man medvetna om det skedda.

– Sådana rop är ytterst förkastliga och hör inte hemma någonstans, säger klubbens utvecklingschef Aki Hautamäki.

Efter matchen meddelade Hautamäki på Twitter att den som avslöjar en skyldig bakom ropen belönas med ett rejält VIP- eller supporterprylspaket. Nu har man hittat en ropare tack vare ögonvittnen.

– Jag har haft ett par telefonsamtal med personen i fråga. Processen pågår ännu. Vad vi kan göra och vilka åtgärder det blir klarnar senare.

Diskussion om artikeln