Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Det här är mitt livs tuffaste roll" – kampen mot våld i nära relationer förs nu på en teaterscen i Borgå

Från 2022
Skådespelare på scen.
Bildtext Ett par och två vänner för berättelsen framåt i "Tarpeettomia Ihmisiä" - Joni Villanen, Heini Salminen, Minna Karhu, Raimo Hirvonen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Teatteri Kuume tar oss med på en färd ut i ett mörkt och svårt territorium med Reko Lundáns pjäs, den moderna klassikern Tarpeettomia Ihmisiä.

Kari konfronteras av Sonja under ett slumpmässigt möte på metrostationen. Du måste ändra på dig för att rädda ditt äktenskap är hennes budskap. Han har blivit arbetslös och frustrationen över att inte behövas leder till eskalerande familjevåld.

Teatergruppen har redan länge jobbat med pjäsen. Den första premiären var inbokad redan för exakt två år sedan precis innan pandemin bröt ut.

Skådespelare står i en sal.
Bildtext Pjäsen spelas i Akans lilla vackra festsal.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Nu är åtta föreställningar inprickade på scenen i Akans festsal i Borgå. Också Borgå skyddshem är med på ett hörn berättar förman Marika Johansson.

– Det här är en pjäs som inte lämnar någon känslokall, utan den väcker nog känslor, och det är nog pjäsens mening också. Men samtidigt är det viktigt att vi också informerar om att ingen behöver vara ensam och att det finns hjälp att få, säger hon.

Pjäsen behövs för den väcker viktiga frågor.

– Vi vet alla att våld i nära relationer finns i vårt samhälle, men det är inte ett ämne man talar om med sina vänner eller lägger ut på Facebook. Pjäsen lyfter fram problematiken, säger Marika Johansson.

Marika Johansson står ute vid en trappingång.
Bildtext Marika Johansson är chef för Borgå skyddshem.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

I samband med föreställningarna i Borgå är skyddshemmet med och informerar. I programbladet finns kontaktuppgifter, broschyrer finns framlagda om den nationella hjälptelefonen Nollinjen och teaterkvällen avslutas med en kort infovideo om skyddshemmens verksamhet.

– Vi är en service med låg tröskel vilket betyder att det är gratis för kunden att bo på skyddshemmet, men för många är tröskeln hög till att ta kontakt med oss. Människor upplever skam och har svårt att beskriva sina problem, säger hon.

Skådespelare på scenen.
Bildtext Kari, Raimo Virtanen förklarar sig men Sonja, Heini Salminen blir inte övertygad.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

För skådespelarna är pjäsen en stor utmaning.

– Jag får gräva djupt i mig. Det här är mitt livs tuffaste roll då jag vet att jag representerar så många kvinnors berättelse. Familjevåld borde inte få finnas i någon familj, säger Minna Karhu.

Hon spelar Tuula som lever tillsammans med Kari.

– Jag har väntat 40 år på att få göra den här rollen. En roll som är så väldigt annorlunda mot hurdan jag själv är som person, säger Raimo Hirvonen.

Våld i nära relationer uppskattas på något sätt under livet beröra omkring en fjärdedel av alla finländare.

Tarpeettomia Ihmisiä, onödiga människor, har premiär den tolfte mars och visas sedan sju gånger i Borgå Folkakademis festsal. För regin svarar Ari-Matti Hedman.

Kampen mot våld i nära relationer förs nu på en teaterscen i Borgå

4:32

Diskussion om artikeln