Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges statsminister efter kritiken: "Sverige inte passivt om Finland angrips"

Från 2022
Magdalena Andersson vid en talarstol.
Bildtext Magdalena Andersson har kritiserats efter uttalande om att en svensk Natoansökan skulle destabilisera situationen ytterligare i regionen.
Bild: SPA

Magdalena Andersson säger att det är självklart att Sverige inte förhåller sig passivt om Finland angrips. Det här efter kritik från finländsk forskare.

Magdalena Andersson sa i tisdags att en svensk Natoansökan skulle destabilisera säkerheten ytterligare i den här delen av Europa. Det här har väckt reaktioner bland politiska motståndare i Sverige, men också i Finland.

Charly Salonius-Pasternak, ledande forskare vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, säger till Hufvudstadsbladet att det här kunde tolkas som att Sverige inte skulle stödja Finland i krig.

– Om en Natoansökan ses som en för stor risktagning för Sverige, kan man anta att det enligt samma logik vore betydligt värre att backa upp Finland i krig, säger Charly Salonius-Pasternak, till HBL.

Forskaren Charly Salonius-Pasternak vid bokmässan i Helsingfors i oktober 2015.
Bildtext Charly Salonius-Pasternak är kritisk till Anderssons kommentar.
Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa

Magdalena Andersson svarar på kritiken under en pressträff på onsdagen. Hon menar att Sverige visst skulle backa upp Finland i en krigssituation.

– Det är helt självklart att om Finland skulle bli angripet så skulle Sverige inte förhålla sig passivt, säger Andersson som menar att Finland är ett land som ligger Sverige otroligt nära.

Hon säger också att hon inte hade någon avsikt att påverka den finländska Natodebatten med sitt uttalande.

– Det är verkligen inte syftet. Det vi kämpar för, och som är grunden i den europeiska säkerhetsordningen, är varje lands rätt att välja sin egen säkerhetspolitiska linje. Det gäller Sverige, och det gäller Finland, säger Andersson.

Natodörren inte stängd

Sveriges statsminister håller dock fast vid sin kommentar gällande en svensk Natoansökan.

– Det är helt i linje med det som jag har sagt hela tiden. I ett sånt här läge så är min bedömning att det som är bäst för Sveriges säkerhet är att vi är förutsägbara och tydliga och håller fast vid vår linje. Annars skulle vi bidra till att eskalera en redan mycket spänd situation, säger hon till DN.

Magdalena Andersson stänger dock inte dörren till ett Natomedlemskap för all framtid. Det här har vissa svenska debattörer tolkat som att man från svenskt håll öppnar för en så kallad Natooption, men Andersson menar att Socialdemokraterna inte har ändrat inställning till Nato.

– Nej, det skulle jag inte tolka det som. Vi har flera gånger sagt det tillsammans med Finland, vi är alliansfria nu men det betyder inte att man någon gång i framtiden kan ha en annan uppfattning, säger hon.

Nato-option

Nato-optionen innebär att Finland håller dörren öppen för att kunna ansöka om medlemskap i militäralliansen Nato, om Finland anser att det säkerhetspolitiska läget kräver det.

Sverige har inte en uttalad Nato-option. Statsminister Magdalena Andersson upprepade Sveriges linje i sin regeringsförklaring: "Den militära alliansfriheten tjänar vårt land väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa. Sverige ska inte söka medlemskap i Nato"

En majoritet av den svenska riksdagen är för en Nato-option.

Andersson menar att man har en väldigt livlig Natodebatt i Sverige och att man diskuterar frågan mellan partiledarna i landet.

Däremot skiljer sig den finländska och svenska parlamentariska debatten om Nato där den svenska regeringen inte har öppnat för en bred Natodiskussion på samma sätt som den finländska. Andersson säger att man i Finland diskuterar frågan på "finländskt manér".

– Jag tycker att den process man har i det finländska parlamentet är jätteintressant. Där finns säkert mycket vi kan lära av varandra också, säger Andersson.