Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: När Finland diskuterar Nato lägger den svenska regeringen i viss mån locket på

Från 2022
Kommentarsbild.
Bildtext Finland är Sveriges viktigaste försvarspartner.
Bild: Yle/ Roni Rekomaa /Lehtikuva

Finland för och Sverige kanske följer. Det är åtminstone bilden utåt av Natodebatten i Sverige och Finland under de senaste veckorna.

I både Sverige och Finland har opinionen för ett Natomedlemskap vänt sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari. Trots att landets säkerhet är ett av de områden inom politiken som befolkningen har minst insyn i påverkar självklart opinionen också de folkvalda politikerna.

Med Finland som huvudförhandlare i president Niinistö verkar både Finland och Sverige stärka sitt förhållande till USA och båda länderna analyserar det säkerhetspolitiska läget.

I Finland ska regeringen komma med en redogörelse om det nya säkerhetsläget till riksdagen inom de närmaste veckorna och på det följer en bred och snabb diskussion i riksdagen. Frågan om ett Natomedlemskap ses som en självklar del av redogörelsen.

– Vi kommer att utvärdera följderna av en ansökan och av att inte ansöka om medlemskap. Att inte lämna in en ansökan om ett Natomedlemskap är också ett val, sade Sanna Marin på en träff med politiska journalister på onsdagen.

Sveriges statsminister: "Syftet är inte att ha en Natodiskussion"

I Sverige har regeringen tagit initiativ till en kompletterande analys av det säkerhetspolitiska läget, men statsminister Magdalena Andersson säger att det här inte ska leda till en Natodiskussion.

– Syftet är att göra en säkerhetspolitisk analys, inte att ha en Natodiskussion, sade Andersson på en pressträff i tisdags.

På en följdfråga av en journalist från TV4 om hon utesluter att man ska se på för- och nackdelar med ett Natomedlemskap “som Finland ju gör” svarar hon att regeringens linje då det kommer till Nato håller.

– Min bedömning är att det som är bäst för Sveriges säkerhet i det här läget och för säkerheten i den här delen av Europa är att regeringen har en långsiktig, konsekvent och förutsägbar linje.

Natoövning vid Vinga fyr
Bildtext Sverige är likt Finland en nära partner till Nato.
Bild: Johan Lundahl/Combat Camera/Försvarsmakten

Lite senare under presskonferensen sade hon också att en svensk ansökan till Nato ytterligare skulle destabilisera den här delen av Europa.

– Det skulle öka spänningarna i Europa och Sverige skulle bidra till att destabilisera läget ytterligare, sade Andersson.

Kommentaren ledde till en hel del reaktioner i både Sverige och Finland. Bland annat sade den säkerhetspolitiska experten Charly Salonius-Pasternak till HBL att kommentaren implicerar att Sverige inte är redo att stödja Finland i krig. Det här avfärdade Andersson på en pressträff under onsdagen.

– Det är helt självklart att om Finland skulle bli angripet så skulle Sverige inte förhålla sig passivt, sade Andersson.

Under onsdagen tonade hon ner kommentaren om att läget skulle destabiliseras om Sverige ansöker om ett medlemskap. Hon stängde inte heller dörren helt och hållet till ett eventuellt Natomedlemskap i framtiden men framhöll ändå att Natolinjen är den samma som tidigare. Det här kan tolkas som att Andersson blidkar de allt mer hödljudda socialdemokrater som ändrat sig i Natofrågan.

Men i sig är den svenska socialdemokratiska linjen inte ny, det är omvärlden som förändrats. Försvarsminister Peter Hultqvist sade i början av januari att Sverige inte kommer införa en så kallad Nato-option i sin utrikespolitiska doktrin på grund av att det skulle påverka “olika länders säkerhetspolitiska bedömningar”.

– Att bygga stabilitet är att ha en ståndpunkt som man är tydlig kring. Då man ändrar den formuleringen och ändrar den ståndpunkten sker det en positionsförflyttning, sade Hultqvist då.

Sveriges, och den socialdemokratiska regeringens, Natolinje har alltså länge byggt på en naturlig oro för hur andra länder reagerar. Man vidhåller ändå att det är Sverige som själva väljer sin säkerhetspolitiska linje och vem man samarbetar med.

Andersson och HUltqvist står vid podium
Bildtext Sveriges statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Men det är kanske den ovan nämnda Nato-optionen som är skillnaden mellan Finland och Sveriges parlamentariska diskussion. Medan Nato ses som en självklar del i den finländska regeringens säkerhetsanalys tar den svenska regeringen ogärna upp försvarsalliansen. Att initiera en parlamentarisk diskussion om Nato verkar vara en positionsförflyttning som man inte är beredd att göra i nuläget.

Nato-option

Nato-optionen innebär att Finland håller dörren öppen för att kunna ansöka om medlemskap i militäralliansen Nato, om Finland anser att det säkerhetspolitiska läget kräver det.

Sverige har inte en uttalad Nato-option. Statsminister Magdalena Andersson upprepade Sveriges linje i sin regeringsförklaring: "Den militära alliansfriheten tjänar vårt land väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa. Sverige ska inte söka medlemskap i Nato"

En majoritet av den svenska riksdagen är för en Nato-option.

Sanna Marin var under onsdagens träff med de finländska politiska journalisterna tydlig med att Finland och Sverige tillsammans åtminstone måste diskutera ett Natomedlemskap. I vad som kan tolkas som en liten passning till Sverige tillade hon att Finland inte tänker “skyffla undan frågan”.

Det kan bra vara att Sverige och Finland landar i samma slutsats gällande Nato, men i Finland förs en del av diskussionen framför öppna dörrar medan man från den svenska regeringens håll i viss mån verkar vilja lägga locket på.