Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Politiska novisen Yoon Suk-Yeol tog knapp seger i presidentvalet i Sydkorea

Från 2022
Yoon Suk-yeol talar i en mikrofon. I bakgrunden Sydkoreas flagga.
Bildtext Sydkoreas nya president heter Yoon Suk-Yeol.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Med mindre än en procents vinstmarginal segrade konservativa oppositionskandidaten Yoon Suk-Yeol i Sydkoreas presidentval på onsdagskvällen.

Resultatet blev ett av de jämnaste i Sydkoreas historia: Yoon Suk-Yeol från partiet Folkets maktpart vann med 48,56 procent av rösterna mot rivalen Lee Jae-myung från det styrande Demokratiska partiet som fick 47,83 procent av rösterna enligt landets valkommission.

Yoon är något av en politisk novis. Han har en bakgrund som riksåklagare, men har knappt någon politisk erfarenhet alls.

Han lovar under sin tid som president att jobba mot klasskillnader och ojämlikhet samt lyfta landets ekonomi ytterligare.

Drygt 77 procent av Sydkoreas röstberättigade röstade i valet.

Konservativ och kontroversiell

Yoon är, inte bara på grund av bristen på politisk erfarenhet, något kontroversiell i Sydkorea. Han har beskrivit sig som anti-feminist och har varit involverad i diverse skandaler.

Yoons stöd bland de sydkoreanska kvinnorna är litet – speciellt bland de yngre. Enligt opinionsmätningar har Yoon endast ett knappt 34 procents stöd bland kvinnor i 20-årsåldern.

Kampanjen mellan Yoon och Moon har varit hård. De har båda riktat hårda anklagelser mot varandra och Yoon har bland annat hotat utreda Moon för "oegentligheter", men utan att nämna desto mer vad det gäller.

Men efter vinsten talade Yoon i en mer försonlig ton.

– Tävlingen är slut och nu måste alla vidta gemensamma åtgärder för att komma samman, säger Yoon.

Enligt experter kan det bli svårt för Yoon att satsa på reformpolitik eftersom valresultatet tyder på ett mycket delat folk. Moons demokratiska, liberala parti har fortfarande majoritet i parlamentet vilket kan frustrera Yoon.

– Hans brist på erfarenhet i politiskt beslutsfattande är ett allvarligt problem, säger politiska experten Karl Friedhoff till nyhetsbyrån AFP.

Mer kraftig utrikespolitik

Yoons valseger kan ses som något av en comeback för det konservativa partiet som år 2017 skakades av att den dåvarande konservativa presidenten Park Geun-hye ställdes inför riksrätt.

Experten Park Sang-byoung säger att vinsten inte betyder att den sydkoreanska befolkningen stöder Yoon och hans agenda, utan att det främst handlar om att väljarna ville se ett maktbyte.

Yoon vill under sina kommande fem år som president satsa på en mer kraftfull utrikespolitik – han har bland annat uppgett att han vill ta ett hårdare tag om grannlandet Nordkorea. Han lovar att "strängt förhandla" med Kim Jong Un som under det här året gjort rekordmånga missiltest.

– Men dörren till dialog är alltid öppen, säger Yoon.

Yoon vill också skapa ett starkare band till Washington efter att han tillträder som president i maj.

Källor: AFP, Reuters