Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Artturi Lehkonen tvåmålsskytt mitt bland alla transferrykten – tar spekulationerna med en axelryckning: "Vet hur media fungerar i Montreal"

Artturi Lehkonen förlängde poängsviten med två mål mot Vancouver - Spela upp på Arenan

Fem matcher – 6+2 som saldo. Artturi Lehkonen har varit Montreals vassaste anfallare under den kanadensiska bortaturnén som avrundades mot Vancouver på torsdagsmorgonen.

Het, hetare, Artturi Lehkonen.

Patrik Laine må vara den som stjäl rubrikerna i hemlandet, men i Montreal är det inget snack om vem som är den formstarkaste finländaren i NHL just nu.

Lehkonen noterades för två mål och en assist i Montreals 3–5-förlust mot Vancouver tidigt på torsdagsmorgonen finsk tid. Hans saldo de fem senaste matcherna: 6+2.

Lehkonens fem senaste matcher
MatchLehkonens saldo
VAN–MTL 5–32+1
EDM–MTL 2–51+0
CGY–MTL 4–50+1
WPG–MTL 8–41+0
OTT–MTL 1–22+0

– Jag upplever att jag alltid haft lägen, ibland går pucken inte in, nu har den gjort det, konstaterar Lehkonen själv – uppenbart besviken på att ha förlorat matchen – på presskonferensen efteråt.

Montreal vann tre av sina fem bortamatcher på sin turné, men hade alla chanser att utöka antalet till fyra mot Vancouver. Det stod 2–2 efter två perioder – efter Lehkonens fullträffar – och det var då Canucks avgjorde.

Hyllas av kedjekamraten och tränaren

Två snabba mål för hemmalaget och uppförsbacken blev för brant. Lehkonen passade sedan fram Rem Pitlick för 3–4, men närmare än så kom inte "Habs".

Pitlick noterades i sin tur för en assist till Lehkonens båda mål.

– "Lehky" är en grym spelare. Han har kapacitet att avsluta. Speciellt i dag – ett av hans skott var ett sådant som jag inte trodde att skulle gå in. Men han fick den dit ändå, säger kedjekamraten på presskonferensen.

– Han är unik. Han har en strikt rutin och är en kille som vet vad han håller på med. En del av rutinen är att gå på gym varje dag, det har jag märkt. Han sitter alltid och tänjer höften före en match, svarar nyförvärvet Pitlick i sin tur på frågan om vilka hans första intryck av Lehkonen var.

Se matchens mål genom att klicka på artikelns huvudild (videobilder från Viaplay)!

Tränaren Martin St-Louis är också nöjd med just den kedjans takter.

– De kan spela över hela isen och har trots att de är tuffa att spela mot verkligen en offensiv inställning, säger den tidigare stjärnanfallaren.

Och väntat nog hyllar Lehkonen sina kedjekamrater istället för att ta äran för målen själv.

– Jag försöker hitta tomma ytor och Jake (Evans) och Rem spelade jäkligt snyggt. De fick pucken fram till mig och jag kom till skott, säger Pikissonen.

Trejdaktuell – "Det är inte första gången"

Frågan är ändå hur länge Lehkonen kommer att stanna i Montreal. Han har ryktats vara aktuell för en trejd i och med att Montreal med all sannolikhet missar slutspelet.

Han fick också svara på frågor om hur hanterar spekulationerna.

– Det är inte första gången. Jag känner självklart till realiteterna, men det är inte något jag kan kontrollera. Det accepterar jag. Och jag kan inte göra annat än att spela bra och hjälpa laget vinna.

Och om han gör något speciellt för att tänka på annat:

– Jag behöver inte fokusera på det värst mycket. Jag menar, jag har varit i Montreal i sex år. Jag vet hur media fungerar här, svarar Lehkonen och rycker på axlarna.

Ovetjkin buades av publiken och nollades av Koskinen

I Edmonton var kriget i Ukraina i rampljuset då Oilers stod värd för Washington Capitals. En kör bestående av ukrainakanadensare sjöng nationalsången både på ukrainska och kanadensiska och flera ukrainska flaggor syntes på läktaren.

En av de största flaggorna fanns precis bakom Alexander Ovetjkin och Washington Capitals bytesbänk.

Den ryska lagkaptenen har inte offentligt tagit avstånd till sin vän Vladimir Putin och det kände Edmontonpubliken minsann till. Publiken buade högljutt alltid då "Ovi" fick pucken i början av matchen.

Inte direkt optimala förhållanden att ta sig förbi Jaromir Jagr på listan över alla tiders NHL-målskyttar, men Ovetjkin fick ett jätteläge ändå. Det rappa handledsskottet i ett friläge fastnade ändå i Mikko Koskinens plockhandske och publiken jublade stort.

Ännu större jubel blev det i förlängningen där Edmontons stjärnduo Connor McDavid och Leon Draisaitl fixade segern. Draisaitl vann puck i egen zon, McDavid kom iväg på ett anfall tillsammans med tysken och pangade själv in segermålet.

Slutsiffrorna stod 4–3.

– Det finns inte någon annan spelare man hellre skulle ha i ett 2-mot-1-anfall än just de där två killarna, säger Edmonton-tränaren Jay Woodcroft efteråt.

Washingtons svenske center Niklas Bäckström noterades för 1+1 i matchen, med vilka han nu är uppe i sammanlagt 1000 poäng i NHL.

Resultat, NHL:

Edmonton–Washington 4–3 efter förlängning
EDM Mikko Koskinen 29/32

Vancouver–Montreal 5–3
VAN Juho Lammikko 0+0, +/- 0, 12.51
MTL Joel Armia 0+0, +/- 0, 10.29
MTL Artturi Lehkonen 2+1, +3, 14.59

Diskussion om artikeln