Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Viking Line och Tallink Silja börjar ta extra betalt av sina passagerare till följd av stigande bränslepriser

Uppdaterad 10.03.2022 15:35.
Viking Amorella seglar på Erstan.
Bildtext Viking Lines nya tilläggsavgift för bränslekostnader är ett par eller några euro per passagerare.
Bild: Jesper Alm / Yle

Rederiet Viking Line meddelar att passagerarna från och med i dag torsdag måste betala en tilläggsavgift på några euro för att täcka de allt högre bränslekostnaderna.

Rederiet konstaterar att priset på bränsle har skjutit i höjden under de senaste veckorna, efter att Ryssland inledde sitt anfall mot Ukraina. Sjöfarten drabbas hårt av kostnadsökningen, enligt Viking Lines meddelande om avgiften.

– Vi är tvungna att ta till det exceptionella arrangemanget eftersom bränslepriset på kort tid stigit avsevärt mer än väntat. Ingen lättnad är i sikte, säger försäljningsdirektör Kaj Takolander.

– Viking Lines ekonomi är ansträngd sedan tidigare till följd av coronapandemin och vi klarar inte längre av några nya extrakostnader, säger han.

Rederiet meddelar att bränsleavgiften börjar tas ut för bokningar som görs från och med i dag, torsdagen den 10 mars. Har man bokat och betalat sin resa före det, blir det ingen extra avgift, förutsatt att man inte gör ändringar i bokningen. Om en bokad resa betalas först vid incheckningen i hamnen läggs bränsleavgiften till priset.

Bränsleavgiften för en kortare enkelresa ligger kring två euro per passagerare. För en kryssning mellan Åbo eller Helsingfors och Stockholm är avgiften nära sex euro per passagerare.

Viking Line meddelar att man inte bär upp extra avgifter för ukrainska hjälpsändningar, flyktingar eller deras ledsagare.

På torsdag eftermiddag meddelade också Tallink Silja att man tar i bruk en tillfällig tilläggsavgift för att täcka höjda bränslekostnader. Avgiften tas i bruk på måndag och är i kraft på flera rutter fram till slutet av augusti.

Artikeln och rubriken har uppdaterats 10.3.2022 klockan 15.30 med information om att också Tallink-Silja nu inför en tilläggsavgift.

Diskussion om artikeln