Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige vill storsatsa på försvaret – ska höja försvarsanslaget till Natonivå

Från 2022
Soldater i stridsmundering står framför rök. De svenska soldater deltar i ett slutprov 2014.
Bildtext Svenska försvaret ska få mer pengar.
Bild: Robin Krüger/Försvarsmakten

På grund av det säkerhetspolitiska läget vill den svenska regeringen stärka landets försvarsförmåga. Anslaget till det militära försvaret ska öka till två procent av BNP.

Sveriges försvarsförmåga ska kraftigt förstärkas, efter att det säkerhetspolitiska läget i Sverige försämrats, säger landets statsminister Magdalena Andersson.

– I dag presenterar vi ett nytt initiativ till regeringen med ett tydligt besked till svenska folket och vår omvärld. Sveriges försvarsförmåga ska kraftigt förstärkas, säger Andersson på en pressträff på torsdag.

Anslaget till det militära försvaret ska öka till två procent av BNP, något som också är den nivå Nato förväntar sig av sina medlemsländer.

– Vi ska nå dit så fort det är praktiskt möjligt, säger Magdalena Andersson som också säger att fler unga ska förbereda sig för att göra värnplikt.

– Vi måste alla ställa in oss på att vi ska göra vår del av att stärka Sverige.

ryska stridsplan på håll.
Bildtext Ryska plan flög in på svenskt territorium förra veckan. Fotograferat av den svenska försvarsmakten.
Bild: Svenska Försvarsmakten

Finansieras med beredskapsskatt

Förstärkningen av försvaret ska göras på ett strukturerat sätt, och regeringen sätter ingen tydlig tidsplan för när försvarsanslaget ska nå två procent av BNP.

– Vi måste få ut maximalt av varje krona, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Regeringen vill finansiera upprustningen med en beredskapsskatt.

Andersson och HUltqvist står vid podium
Bildtext Sveriges statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Att höja försvarsanslaget till två procent av BNP innebär en årlig kostnad på 108 miljarder kronor för Sverige, skriver TT. 2021 låg den svenska försvarsbudgeten på cirka 66 miljarder kronor. Redan tidigare hade man planerat att öka försvarsutgifterna.

Enligt Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenberg finns det redan en majoritet i riksdagen för en höjning av försvarsanslaget.

– Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna vill också nå två procent av BNP till år 2024 respektive 2025, skriver hon på Twitter.

Marinen efterlyser ubåtsobservationer

Det allmänna säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde har alltså försämrats, enligt den svenska regeringen. Som en följd av det vill den svenska marinen att allmänheten rapporterar om misstänkta tecken på undervattensverksamhet som periskop eller onaturliga vågsvall.

Öbor i skärgården ska också rapportera om personer förtöjer vid olika skyddsobjekt, skriver Sveriges radio.

–  Vi får rätt mycket tips i dagsläget och har märkt av en ökning på senare tid rörande bland annat drönare, säger Anders Engqvist, Marinens säkerhetschef, till tidningen Skärgården.