Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De ryska studenterna på Vasa universitet får slutföra sina studier – inget betydande samarbete med ryska högskolor

Vasa universitet
Bildtext Vasa universitet påverkas inte värst mycket av sanktionerna på Ryssland.
Bild: Yle/Adrian Lillas

Enligt Vasa universitets rektor Jari Kuusisto finns det under 20 ryska studerande i Vasa. Samarbetet med dem upphör automatiskt då studierna är genomförda.

I onsdags meddelade vetenskaps- och kulturministern Antti Kurvinen (Centern) att allt högskole- och vetenskapssamarbete med Ryssland och Belarus läggs på is på grund av attacken mot Ukraina.

Det här orsakar inga större åtgärder för Vasa universitet.

– Antalet studerande är måttligt, under 20, så det är inte fråga om någon massiv förändring, säger universitetets rektor Jari Kuusisto.

Tanken är ändå att de ryska studenterna får slutföra sina studier.

– Det här är ingen individs fel, men så småningom tar även studierna slut i samband med att universitetens samarbete avslutas, konstaterar Kuusisto.

Vasa universitet har inga större forskningsprojekt på gång för tillfället med ryska universitet. Enligt Kuusisto handlar det mer om ett utbildningssamarbete.

– Det kan till exempel ha varit fråga om att man genomfört en del av examen i Finland och en annan del i ett ryskt universitet. Så det här är ingen större sak för vårt universitet.

Artikeln är en översättning av Yle Pohjanmaas artikel Vaasan yliopiston muutamat venäläisopiskelijat saavat suorittaa opintonsa loppuun – ei merkittävää yhteistyötä venäläisten korkeakoulujen kanssa skriven av Sebastian Björklund. Översättning och bearbetning av Juho Teir.