Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mercedes nya designkoncept väckte uppmärksamhet under försäsongstestet – F1:s motorsportchef: "En extrem tolkning av reglerna"

Från 2022
Lewis Hamilton testar nya bilen i Bahrain.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Tittar man på Mercedes nya bil inför den kommande säsongen så skiljer den sig från resten av fältet. Stallet kom till dagens tester i Bahrain nästan utan så kallade sidepods. Det kommer att skapa mycket debatt, säger seriens motorsportchef Ross Brawn.

Formel 1 går in i en ny era från och med den här säsongen. Bilarna har genomgått stora förändringar och tanken är att det ska bli mer spännande tävlingar. Styrkeförhållandena är också oklara då samtliga stall startar från noll.

Den nya säsongen börjar om en dryg vecka och i dag inleddes vinterns andra tester. Mercedes väckte uppmärksamhet med ett nytt koncept då bilen rullade ut i Bahrain på förmiddagen.

Redan i går började uppgifter sippra ut om en stor förändring och i dag fick alla se det med egna ögon. Mercedes har valt ett koncept där man kör med minimala så kallade sidepods på bilen.

Sidepods finns under bilens sidospeglar och används för att styra luftflödet och kyla ner motorn.

Närbild på Mercedes nya bil.
Bildtext Mercedes har ett nytt designkoncept.
Bild: xpbimages.com

Horner påstås ogilla konceptet

Om det här ger någon fördel och i så fall hur mycket är just nu oklart. Lewis Hamilton hade den femte bästa tiden under förmiddagspasset.

Enligt tyska Auto Motor und Sport reagerade Red Bulls stallchef Christian Horner starkt på Mercedes aerodynamiska lösning. Horner ska ha sagt att det fanns delar som inte var lagliga och att Mercedes bryter mot andemeningen i reglementet.

Red Bull tillbakavisar dessa uppgifter och det gör även Horner själv.

– Det överraskar mig att läsa kommentarer som jag påstås ha sagt. Om jag ska vara ärlig så har jag inte tänkt så mycket på Mercedes. Det är ett annorlunda koncept men något som killarna på aeroavdelningen och designers får titta på, säger han till Sky Sports.

Christian Horner.
Bildtext Christian Horner.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Brawn tror på stor debatt, Wolff känner sig lugn

Enligt formel 1:s motorsportchef Ross Brawn hade man inte förväntat sig en sådan lösning som Mercedes valt.

– Jag tycker att det är en extrem tolkning av reglerna och det kommer att skapa mycket debatt. Det är sådant som sker med nya regler. Hur man än försöker begränsa alternativen så är innovationen i formel 1 alltid extrem, säger han till F1 TV.

Brown menar ändå att man ännu inte noterat något koncept bland de tio stallen som skulle bryta mot reglerna.

– Vi kommer att gå in och undersöka de olika lösningarna så att de är enhetliga med reglerna – vilket jag tror att de är. Vårt första intryck är att det inte finns något som vi är bekymrade över i förhållande till reglerna, säger han.

Mercedes stallchef Toto Wolff påpekar också att man fått grönt ljus för designen från internationella bilsportförbundet Fia.

Men att Fia ger sitt godkännande betyder inte allt. En regeländring kan bli av om åtta av tio stall anser att ett enskilt team använder en innovation som de andra inte godkänner.

– Jag skulle ha föredragit det gamla systemet, men jag tror att Fia och Formel 1 kommer att hantera det här i enlighet med sportens anda. Vi var angelägna om att hela tiden vara i kontakt med Fia och därför tror att allt är okej, säger Wolff till Autosport.

Diskussion om artikeln