Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ingen panik för herrelösa hundar och sommarkatter i Lovisa – Lovisa katthus vill fortsätta hittedjurssamarbetet med staden

Från 2022
Katt i katthuset i Lovisa.
Bildtext Många så kallade sommarkatter lämnas vind för våg då hösten kommer. Djurskyddslagen kräver att kommunerna tar hand om dem.
Bild: Yle/Hanna Othman

Lovisa katthus har nu haft hand om hittedjuren i Lovisa och i Lappträsk, och var också den enda intresserade aktören då Lovisa stad hörde sig för.

Enligt djurskyddslagen är det kommunen som ska se till att det ordnas tillfällig skötsel av herrelösa hundar, katter och andra motsvarande små hobby- och sällskapsdjur.

Lovisa stad har hittills köpt den lagstadgade tjänsten av Lovisa katthus i Gislom. Avtalet förlängdes med ett år på våren i fjol och upphör den sista juni.

Det här innebär att Lovisa stad antingen behöver få tag i en ny tjänsteleverantör eller utarbeta ett nytt avtal med den nuvarande leverantören.

En svartvit katt tittar in från en lucka
Bildtext Lovisa katthus uppfyller redan nu de flesta av de krav som den nya djurskyddslagen kommer att kräva från och med nästa år.
Bild: Yle/Max Kivivuori

Till saken hör att djurskyddslagen håller på att förnyas och beräknas träda i kraft nästa år.

Utkastet till den nya djurskyddslagen omfattar många ändringar, också sådana som gäller hittedjursverksamheten.

Stadens nuvarande tjänsteleverantör uppfyller redan nu de flesta av dem.

Ett svar på fem förfrågningar

En förfrågan där staden hörde sig för om intresset för att sköta stadens hittedjursverksamhet skickades till fem aktörer i branschen den 22 februari.

Svaren skulle lämnas in senast den 9 mars.

– Vi fick bara ett svar, vilket i och för sig var väntat. Det här är nog mera en ideell verksamhet än en guldgruva, konstaterade landsbygdschef Sam Vickholm strax före landsbygdsnämndens möte på torsdag kväll.

Den som skickat in en intresseanmälan om att ta hand om Lovisa stads herrelösa hundar och katter är Lovisa katthus, det vill säga den nuvarande aktören.

– Det är vi som också hittills tagit hand om hittedjuren i regionen, så det skulle vara logiskt att vi fortsätter. Dessutom är det fint att få ett litet understöd eftersom vi ändå tar hand om bortsprungna katter, säger Ann-Sofi Sjögård vid Lovisa katthus.

Ann-Sofi Sjögård
Bildtext Ann-Sofi Sjögård är villig att fortsätta samarbetet med Lovisa stad (arkivbild).
Bild: Yle/Benjamin Helling

Max 50 000 euro på fem år

Under de senaste åren har kostnaderna för hittedjursverksamheten uppgått till mellan 8 000 och 9 000 euro per år.

Landsbygdschef Sam Vickholm beräknar att om ett avtal ingås på fem år kan man anta att upphandlingens värde ligger någonstans mellan 30 000 och 50 000 euro.

Landsbygdsnämndens beslut på torsdagens möte blev att förhandla om detaljerna Lovisa katthus.

Nämnden beviljade fullmakt åt landsbygdschef Sam Vickholm att förhandla och avtala om fortsatt verksamhet.