Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainas ambassadör i Finland: Tacksam för Finlands stöd, men vi behöver mer

Från 2022
Demonstranter i Helsingfors till stöd för Ukraina.
Bildtext Både finländska myndigheter och frivilliga har bistått ukrainska flyktingar. På bilden en demonstration i Helsingfors till stöd för Ukraina den 5 mars.
Bild: Mikko Stig / Lehtikuva

Ukrainas ambassadör uttrycker tacksamhet både till Finland och finska frivilliga, och önskar att stödet ska hålla i sig tills man lyckats få ett slut på den ryska aggressionen.

– Jag har kallat till pressträff i dag för att uttrycka tacksamhet och önskemål, inledde Ukrainas ambassadör Olga Dibrova torsdagens tillfälle.

Dibrova riktade ett stort tack till det finska folket och frivilliga till kommuner, universitet och myndigheter, som hastigt skridit till verket och erbjudit hjälp och stöd.

Enligt den ukrainska ambassadens senaste uppgifter har hittills 1 362 personer kommit från Ukraina till Finland och ansökt om flyktingstatus. Dibrova tillägger ändå att den här siffran ständigt stiger.

Hon är också tacksam för stödet i Finlands ledning.

– Jag vill tacka statsminister Sanna Marin, regeringen och parlamentet för deras beslut att ge militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina, samt för deras beslut om sanktioner.

Ifråga om förhandlingar är ambassadör Dibrova tacksam för president Sauli Niinistös insatser.

– Vi hoppas att president Niinistös visdom låter oss hitta en lösning till det här ofattbara kriget mitt i Europa, och att han lyckas övertala det ryska ledarskapet om en fredlig lösning med respekt för vår territoriella suveränitet.

På frågan om vad Finland borde bistå med mest just nu, sa Dibrova att allt stöd är viktigt, från förnödenheter till krigsmateriel.

Hon upprepade ändå än en gång Ukrainas stöd om att stänga luftrummet över Ukraina, för att stoppa de ryska flygangreppen, men västländer drar sig för göra att det.

Rysslands och Ukrainas utrikesministrar Sergej Lavrov och Dmytro Kuleba träffades för samtal i turkiska Antalya på torsdagen, men mötet gav inga framsteg ifråga om eldupphör.

Ambassadör Dibrova fick frågan om Ukraina tänker ställa krav på Ryssland om krigsskadestånd, något hon avböjde att kommentera officiellt med hänvisning till pågående förhandlingar.

Hon uttryckte ändå sin personliga åsikt.

– Grymheten i det här kriget är ofantlig och tystnad betyder samtycke. Jag tycker det vore det ryska folkets moraliska plikt att stå för följderna de har orsakat.