Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jalonen hoppar av tilltänkta jobbet med Juniorlejonen – blir istället förbundskapten för Tjeckien: "En unik möjlighet"

Från 2022
Uppdaterad 10.03.2022 18:42.
Kari Jalonen och Ville Peltonen.
Bildtext Kari Jalonen ska leda Tjeckien de två kommande åren.
Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press

Tjeckien kommer för första gången att ha en utländsk förbundskapten. Det blir Kari Jalonen som får uppdraget och därmed tar han inte över Juniorlejonen.

I mitten av november gick ishockeyförbundet ut med att Kari Jalonen blir huvudtränare för Juniorlejonen. Jalonen skulle ersätta Antti Pennanen på posten i vår.

Men så blir det inte. Jalonen hoppar av det jobbet för att istället bli förbundskapten för det tjeckiska herrlandslaget.

– För mig är det här en unik möjlighet och jag vill tacka ishockeyförbundet för att de möjliggjorde övergången, säger Jalonen i förbundets pressmeddelande.

Jalonens kontrakt gäller till våren 2024 och han blir Tjeckiens första utländska förbundskapten. Jalonen kommer att jobba tillsammans med Libor Zabransky och Martin Erat.

– Vi tycker det är bra att man litar på finländska tränares kompetens även utomlands. Det här visar att vi gör saker rätt i Finland. Vi önskar Kari all lycka till och vi ses i Tammerfors i maj, säger ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela.

Finland och Tjeckien spelar i samma VM-grupp och lagens möts i den sista omgången den 24 maj.

För Juniorlejonens del söker man nu efter en ny huvudtränare.

– Vi kommer att informera om det genast då rekryteringen är klar, säger Juniorlejonens GM Kimmo Oikarinen.

Juniorlejonen kommer att spela två VM inom loppet av några månader i år. I augusti spelas turneringen som avbröts vid årsskiftet och på annandag jul inleds VM 2023.