Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Det signalerar att livet går vidare" – president Niinistö besökte Borgå och träffade stadens ledning och unga

Från 2022
Borgå ungdomsfullmäktige poserar i Borgå stadshus.
Bildtext Borgå ungdomsfullmäktige var tacksamma för att presidenten tog sig tiden att lyssna på vad de unga oroar sig för i dessa tider. På bilden från vänster John Fiskari, Ronja Flykt, Fanny von Schantz, Nicolina Blomander och handledare Petra Backman.
Bild: Hanna Othman / Yle

Från Vita huset till Borgå stadshus inom en vecka. President Sauli Niinistö inspekterade militärövningar i Östnyland och tog sig också tid att höra vad Borgåungdomarna funderar på.

President Sauli Niinistö besökte på torsdagen Borgå för att bekanta sig med försvarsmaktens Kehä 22-övning. Det handlar om en lokalförsvarsövning som pågår hela veckan förutom i Borgå också i bland annat Lovisa, Sibbo och Esbo.

Många personer som tillhör reserven deltar i övningarna och presidenten hade också talat med dem.

– Jag kände att det bland dem som deltar i övningen fanns en stor vilja att försvara sitt land. Det var någonting väldigt fint, sade Niinistö på ett pressmöte senare på eftermiddagen.

Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula gestikulerar till president Sauli Niinistö att stiga på.
Bildtext Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula bjuder president Niinistö att stiga på. Jorma Wiitakorpi och Mikaela Nylander hör också till välkomstkommittén.
Bild: Hanna Othman / Yle

Presidenten hann också träffa representanter för Borgå stads ledning i form av stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula, stadsstyrelsens ordförande Jorma Wiitakorpi från Samlingspartiet och stadsfullmäktiges ordförande Mikaela Nylander, SFP.

– De berättade om vilka utmaningar som staden står inför, men jag upplevde också att det finns mycket positivt att se fram emot, summerar presidenten.

Industriområdet Sköldvik diskuterades

Kriget i Ukraina och andra försvarsfrågor togs alltså inte upp med stadens ledning, annat än att det hade nämnts att det globala läget påverkar Sköldviks oljeraffinaderi och petrokemiföretag. Sköldvik är ekonomiskt viktigt för regionen och många stora arbetsgivare finns där.

– Vi lyfte upp våra utmaningar och möjligheter. Vi pratade bland annat om ungdomarnas välmående och hur vi skött coronasituationen, berättar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Sauli Niinistö på en pressträff i Borgå stadshus.
Bildtext Både nationell och regional media följde med presidentens besök.
Bild: Hanna Othman / Yle

Ujula säger att han ville lyfta fram att livet går vidare oberoende av krig och annat dystert i världen.

Det blev inte specifikt tal om Östbanan som ska gå från Helsingfors via Borgå till Kouvola, men stadsdirektör Ujula hade klart sagt att Borgå utvecklas snabbt och att befolkningen växer och antytt att banan behövs.

Mikaela Nylander ser att det finns ett viktigt symbolvärde i att president Niinistö tog sig tid att stanna upp i Borgå och träffa dem.

– Trots att vi har krig och det kommer att medföra ännu mycket otrevligt i Finland med tanke på ekonomin, så signalerar hans besök att livet går vidare och att vi också måste sköta andra saker, säger Nylander.

President Sauli Niinistö lyssnar vad Borgå ungdomsfullmäktige har att säga i Borgå stadshus stora sal.
Bildtext Niinistö ville veta om ungdomsfullmäktiges verksamhet och om hur de ser på världen. Ordförande Ronja Flykt, till vänster, svarar på en fråga.
Bild: Hanna Othman / Yle

Niinistö träffade också Borgås ungdomsfullmäktige och ungas välmående var en av frågorna som båda parterna gärna ville diskutera.

– Han frågade hurudana förhoppningar vi har på framtiden och vi var nog eniga om att vi är optimistiska. Även om det är osäkert så är vi förhoppningsfulla, säger Nicolina Blomander.

Gällande de ungas mentala hälsa, säger Blomander att de förstås varit oroliga. Först var det coronapandemin och nu oroar sig unga för att det ska bli krig runt knuten.

– Men det handlar inte bara om världshändelser, det finns också en press på unga att klara sig bra i skolan. Det var skönt att prata om det med en högt uppsatt person, säger Blomander.

President Sauli Niinistö talar inför Borgå ungdomsfullmäktige.
Bildtext President Niinistö lyssnar till de ungas åsikter i Borgå stadshus stora sal.
Bild: Jouni Mölsä / Republikens presidents kansli

Ungdomsfullmäktiges ordförande Ronja Flykt säger att stämningen var förvånansvärt avslappnad och att det kändes som att deras budskap gick fram till presidenten. Niinistö hade också frågat vad ungdomarna önskar av ledningen i Finland.

– Vi svarade att vi vill ha tydlig information och fakta, så att vi inte behöver bli beroende av skvaller som man kan läsa på nätet, säger Flykt.

Tidigare ordförande Fanny von Schantz tillägger ännu att det var en fin och spännande upplevelse och är tacksam för att presidenten ville prata med dem.